Oznake

,

Samo trenutak ranije gotovo da nisam pao sa stolca nakon što sam pročitao naslov i sadržaj članka objavljenog na vecernji.hr

Već poznata priča koja se vuče po medijima unatrag mjesec dana govori o namjeri države da bespravno izgrađene nekretnine legalizira u određenom roku i po određenim uvjetima. Iako je prethodna vlast rušila sve redom, pa čak i nekretnine ljudi koji su imali sve valjane dozvole za gradnju, ovoj vlasti je sasvim normalno kontrirati postupcima prethodnika, inatiti se pisanom slovu zakona i dapače tolerirati graditelje ilegalce. Da se razumijemo odmah, nemam ništa protiv da čovjek, koji je vlasnik komada zemlje, na toj zemlji radi što hoće pa i gradi do mile volje. Nema opravdanog razloga za oduzimanje tog prava osim ako se ne radi o nekoj vrsti otimačine.

Naravno, za to postoji država. O svoj sili papirologije i dozvola potrebnih za izgradnju nekog objekta te cijeni istih neću posebno govoriti (prelazi iznos jeftinijih novih vozila na HR tržištu) ali za cilj ima upravo to da simulliranjem kompleksnog sustava i definiranjem rigidnih i kompliciranih birokratskih pravila uvjere ljude koji nešto grade u nužnost i nezaobilaznost istih što opravdava i samu visoku cijenu sudjelovanja u tom procesu. Nema se tu više što sumnjati u opravdanost tog iznosa.

Moram priznati da mi je na prvi pogled bilo i pomalo drago da prkos pojedinaca koji su gradili kuće bez poštivanja besmislenih pravila koja je postavila država pobjeđuje sam sustav, uz istovremeno žaljenje onih kojima su kuće porušili, no to je bilo naivno. Proces legalizacije će itekako biti predmet novog otimanja novca iz đepova ljudi.
Nema još objavljenog konkretnog iznosa koji će ilegalci morati izdvojiti da ih se prebaci u skup legalaca no Večernji govori da država sprema kreditnu liniju za tu svrhu što bi značilo da neće biti dovoljno popuniti formular i stavit na njega nešto biljega, već prije da će se trčati uplatnicom s ispisanim pozamašnim iznosom u najbližu poslovnicu FINA-e. Kreditna linija bit će osigurana hipotekom na legaliziranu nekretninu do dospijeća zadnje rate.
Tko nema za platiti osjetiti će koliko je država zapravo moćna. Nekretnina će se legalizirati po sili zakona, a trošak će se naplatiti putem ovrhe. Kome niti to ne bude dovoljno jasno upozorenje o njihovoj namjeri ostat će bez nekretnine na javnoj dražbi. Nakon prodaje država se namiruje za trošak legalizacije – pazi paradoksa, sami izmisle administrativnu kategoriju pa se onda i naplate – a vlasniku isplaćuju eventualni višak nakon podmirenja legalizacije.
Nova vlast snašla se bolje u ovom problemu utoliko što nije zasjela u bagere i uz poklič krenula u nove rušilačke pohode već je razmislila o problemu i odlučila ljudima izaći ususret, milom ili silom.

Svako dobro,
vaš Kapitalac