Oznake

, , , ,

Reže se proračun, mjere se gubitaši, opravdavaju se “radikalni” potezi nove vlasti, javnost odobrava, ankete potvrđuju spremnost na odricanje…

Ima li budnih u ovoj zemlji? Molim vas, javite se da otklonim mogućnost da sam zapravo ja taj koji spava jer štipanje mi očito ne pomaže, a ne bih baš gurao prste u struju da otklonim sumnje. Noćna mora još uvijek traje.

Otišao preračun u Sabor na izglasavanje, a on je u crticama ovakav:

  • 1,5% veći nego u 2011.
  • ukupno 5,7% više novca otetog poreznim obveznicima
  • u tome je 35% više poreza na dobit od poduzetnika. Ovdje je i dividenda.
  • 21% više na konto poreza i prireza na dohodak (manje novca ostaje ljudima u đepu)
  • 35% više novca iz EU
  • 9,8% više novca od prikupljenih državnih administrativnih naknada
  • 44,6% više će se vlast zadužiti na račun poreznih obveznika nego u 2011.
  • 4 mlrd HRK glavnice po prethodnim zaduženjima dolazi na naplatu
  • deficit je manji ali je još uvijek tu i veći je od 9%, u projekcijama je vidljivo da će biti tu i narednih godina, no realno zaboli patka porezne obveznike za rashodovnu stranu proračuna i probleme koje vlastodršci imaju u preraspodjeli otetog novca

Od navedenog me najviše brine 35% više novca prikupljenog od poreza na dobit. Ta razlika nikako ne može korelirati sa očekivanjima oporezivanja dividendi ali može korelirati sa očekivanjima vlasti da će politika koju provode potencirati gospodarski rast u toj mjeri da se istaknuta razlika osigura. No očekivani rast BDP-a od 0,8%, što je očekivanje vlasti, opet ne ide u prilog toj razlici jer se od takvog rasta ne može namaknuti tolika razlika. Razlog za brigu su i stavke u projekcijama koje sasvim jasno dokazuju da se i nadalje vlast ne namjerava baviti stvarnošću no vratimo se na ovaj porez na dobit.

Dok masa zatupljenih u kuloarima trenutno vodi prepirke oko toga kako preračun nije 4mlrd HRK manji već 3,4mlrd HRK, ne imajući na umu da govore o rashodima koji s njima samima veze nemaju, 1,5% veća prihodovna strana provlači se neopaženo od očiju kritike poreznih obveznika, a vlast možda istovremeno smišlja kako bi se podizanjem poreza na dobit za 5 postotnih bodova razlika u toj stavci mogla anulirati. Takav scenarij izgledniji je od rebalansa proračuna koji bi ukazao na nerealnost aktualnog nacrta, koji će zasigurno biti u Saboru i izglasan, te da sve mjere i namjere aktualne vlasti nisu pomogle da on izgleda imalo drugačije od prošlogodišnjeg, HDZ-ovog proračuna. Horor koji bi mogao proizaći kao efekt ovakve politike je nezamisliv.

Uštipnite me.

Svako dobro,
vaš Kapitalac