Oznake

, , , ,

9. sjednica Vlade RH donijela je i malo lijepih vijesti, ukida se neizravna spomenička renta, smanjuje se vodni i šumski doprinos te naknada za obavljanje poslova regulacije energetskih djelatnosti koju provodi Hrvatska energetska regulatorna agencija. Naravno prijedlozi još trebaju proći kroz saborsku proceduru no to je skoro pa gotova stvar. Ne znam slučaj da parlamentarna većina nije prihvatila prijedlog vlastite vlade. Korekcije su sitne ali ipak vesele, a naročito što su od vlasti okaraktezirane kao poticaj gospodarstvu. Navodno se i Vidošević odrekao dijela “komorarine”. Suma sumarum cca 400mn HRK više ostat će u rukama poduzetnika.

E pa Vlado, daj nam još ovakvih poticaja jer to je ono što poticaj jest – oslobođenje od tvoje porezne represije. Naročito kada nam konkurentost ruše tržišta Srbije, Bosne i Crne Gore koje sve redom imaju duplo manja porezna opterećenja na svoje tvrtke. Nije ni čudo da hrvatski mlijekari proljevaju mlijeko u šahtove dok se bosansko mlijeko, sa smanjenim udjelom poreza (pravo light mlijeko) prodaje kao nikad do sada u okviru HR granica. Konkurentost se ostvaruje poreznim rasterećenjem i cijenama koje se definiraju na slobodnom tržištu, a ne regulacijom i fiksiranjem istih s vaše strane.

Cijelo čudo parafiskalnih nameta nažalost i dalje ostaje vrlo prisutno. Nije ni moguće pobrojati sve formalne metode kojima država provodi otimačinu – mislim da je nedavno Šimun na Usporedbama nabrajao neke od njih, ispravi me Šimune ako sam nešto krivo povezao, ali ovakvi potezi osim što su pozitivni za gospodarske tokove ujedno i javnosti prikazuju apsurdnost tih metoda. Je li se zapitao tko što dovraga znači naknada za šume, spomenička renta, vodni doprinos (Hej, nije li bio jedan od predizbornih pamfleta svih da je voda javno dobro? Zašto onda država uzima ljudima taj paušal?), naknada za Heru? 🙂

Kada bi se sve to ukinulo, zajedno sa niškorisnim, pače štetnim komorama i agencijama, ostale bi poduzetnicima milijarde za nove privatne investicije i zapošljavanje možda upravo i tih komorsko-agentskih usidjelica. No to bi u teoriji bilo i lako izvedivo da spomenuti nisu zaštićeni sindikatima i ingenioznim kolektivnim ugovorima, a kao populacija su izrazito opasni jer su spremni i na najmanju naznaku oduzimanja stečenih prava dići se na noge i pojuriti u prosvjede. Naravno, do sada su prosvjedovale samo takve skupine ljudi dok realno produktivni i sposobni šute i rade koliko u ovim uvjetima mogu.

Svako dobro,
vaš Kapitalac