Oznake

, , , ,

Vlast se kroz represivno djelovanje i posljedice koje proizlaze iz istog voli često korisiti frazom djelovanja u “javnom interesu” ili zbog “općeg dobra” (suštinski isto. Koristi se i “nacionalni interes” kao i “interes Hrvatske” u iste svrhe).

Što je to “javni interes”?

Javni interes je interes koji koristi svima i ne šteti nikome (ili šteti svima jednako) u društvu. I to je test. Sve što vam padne na pamet kao “javni interes” možete testirati provlačenjem vlastite hipoteze kroz ovu definiciju pa ako su oba uvjeta (odnosno poduvijet u zagradi, ako je pitanje takvo) potvrdna vjerojatno se radi o javnom interesu.

Liberali će se složiti s time da je javni interes nacionalna sigurnost (koristi svima, šteti svima. Šteta je u novcu kojeg se svi moraju odreći ne bi li upogonili i održali efikasan zajednički sigurnosni sustav), pravo vlasništva (svima koristi mogućnost da imaju svoje vlasništvo, ta mogućnost ne šteti nikome jer je pravo za sve isto), te pravo na slobodu. O zadnjem, možda i najproblematičnijem nešto više napisao je, a tko drugi nego Nedjeljni komentar pa da ne okrećem temu oko istoga, preporučam pročitati.

Svako dobro,
vaš Kapitalac