Oznake

, ,

Jučer sam na javnoj televiziji, više se ne sjećam da li su to bile vijesti, dnevnik ili neka poluinformativna popodnevna emisija, čuo vijest kako vlada sprema zakon kojim bi se očeve prisililo da koriste najmanje mjesec dana porodiljnog dopusta. Prijedlogom se pohvalila, a tko drugi nego ministrica Opačić.

E sad, ako ne razmišljate o ičem drugom osim o simpatičnoj sceni oca koji konačno preuzima aktivniju ulogu u brizi o djetetu onda nemam što posebno za reći. Samo po sebi je lijepo da otac također provodi vrijeme bedinjajući bebača dok majka to vrijeme može provesti na poslu. Malo aktivnije uloge u podizanju mališana ni jednom ocu ne škodi. Za prilog emisiji našli su tako jednog oca koji je doma na porodiljnom, ne bi li prikazali svu ljepotu njegovog angažmana dok djete bljucka po njegovom ramenu. Suza iz oka kanula svima koji gledaju prilog, dok istovremeno polujecajući izgovaraju riječi odobrenja ministrici Opačić; “bravo ministrice… šmrc… eto vidiš kako i otac može paziti na bebu… šmrc… jednako kao i majka… prekrasno… šmrc”.

Da.

HTV nije računao da će se u prilogu objelodaniti jedna sitničica. Prema riječima oca on je ostao kod kuće na porodiljnom jer majka zarađuje više pa si nisu mogli priuštiti da ona bude na porodiljnom. Ta obitelj upravo je više primjer obitelji koja unutar vlastita četiri zida donosi odluke o vlastitoj egzistenciji i obiteljskim pitanjima nego što je primjer obitelji koja je prepoznala važnost uloge oca u odgoju djeteta. Oni su obitelj gdje je očito uloga oca i majke izjednačena u svakom smislu, jer se majka nije pozivala na kakvo nepisano “majčinsko” pravo da koristi porodiljni i odgaja djete, niti je otac bježao od preuzimanja odgovornosti i veće uloge u odgoju djeteta, a sve zbog obostrane svjesnosti financijskih poteškoća koje bi si uzrokovali u kućnom budžetu da je svaki roditelj inzistirao na suprotnom.

Upravo potaknuti klišejom da je hrvatska majka prisiljena biti na porodiljnom, a muž bježi od nje i djeteta zbog svojih usađenih mužjačkih nagona, valjda da ne pojede mlado, vlast sada provodi neku vrstu socijalne reintegracije mužjaka i njegove vlastite obitelji. To je ideja novog zakona, malo nacifrano ali u suštini taj stav je iza te ideje.

Neki niti čitajući do ovog dijela teksta neće imati prigovora na Opačićkin prijedlog, no ne bi li ipak bilo prirodnije da obitelj svoja pitanja rješava sama unutar svoje kuće? Ne bi li muž i žena trebali sami planirati, dogovarati i donositi odluke, kako o svemu što ih veže pa tako i o pitanju korištenja porodiljnog dopusta? Ne ispoljava li ovaj prijedlog zapravo premisu da su hrvatske obitelji nesložne i da majke trebaju zaštitu od očeva neprirodnog ponašanja?

Ako smatrate da se radi o zaštiti majki i njihovom pravu na rad, na koje se valjda sada smatra da pripada isključivo očevima, moram reći da je trenutno zakon koji regulira pitanje porodiljnog u tom smislu puno suvisliji, dakle porodiljni može koristiti bilo otac, bilo majka i to u bilo kojem periodu. Mogu ga koristiti naizmjence, odnosno jednu polovicu majka, jednu otac, a može i otac koristiti cijeli porodiljni dok majka radi cijelo to vrijeme – evo znam osobno jedan takav slučaj u kvartu u kojem živim. Dakle sada su moguće sve kombinacije i ljudi ih koriste jer su im dane. Čemu dakle služi prisila vlasti da oca drže mjesec dana na porodiljnom? Baš ničemu, osim što se radi o jednom obliku agresije na vaša prava da vodite odluke o osobnim, intimnim pitanjima poput ovoga u bilateralnom odnosu sa svojim bračnim partnerom.

Vlast ovim prijedlogom jasno pokazuje da ne poštuje vaše obiteljske odluke. Možete se vi dogovarati što hoćete ali tata će morati ostati kod kuće tih mjesec dana po sili zakona jer to je “dobro” za vas.

Zamislite za kraj situaciju u kojoj otac zarađuje više od majke, recimo da je očeva plaća 8.000 HRK, majčina 2.000 HRK mjesečno. Od tih novaca plaćaju stambeni kredit 4.000 HRK, režije 2.000HRK, hranu 3.000 HRK, benzin i troškove održavanja automobila 1.000 HRK – ukupni troškovi života u mjesec dana su im 10.000 HRK.

Taj jedan mjesec otac će dobiti cca 4.000 HRK naknade za porodiljni, dok će majka dobiti svoju plaću 2.000 HRK. Suma od 6.000 HRK je dostatna da pokriju trošak stambenog kredita i režija. Dakle nemaju za hranu niti gorivo… ili mogu kupiti hranu ali neće platiti režije niti će se moći odvesti autom do dućana ili bebu odvesti pedijatru na pregled. To je situacija u kojoj će zbog sulude zakonske odredbe momentalno postati dužnici (neplaćene režije ili kredit) ili će pokušati bez hrane za sebe i dijete dočekati idući mjesec.

Da li je bolje da roditelji samostalno odluče tko i kada koristi porodiljni ili vlast mora odlučiti o tome? Mislim da je sve jasno.

Svako dobro,
vaš Kapitalac