Oznake

, , , ,

evo novog idiotskog prijedloga vlasti… Novi zakon o otpadu i ubiranju novca poreznih obveznika na konto zlih plastičnih vrećica… ima li tome kraja…

Dakle, tu vrećicu sada, za vas kupce, plaća dućan u kojem je uzimate – one nisu besplatne, negdje su proizvedene i da bi se proizvele dućan plaća cijenu proizvođaču od kojeg ih kupuje. U toj cijeni već je ionako naplaćen porez, dakle država bi mogla od tog novca i sada voditi brigu o njihovom zbrinjavanju – no to ne radi. Zašto ih nitko ne prozove zbog tog previda i nemara?

I tako se sada naravno ovome protivi lobi proizvođača PVC vrećica jer će sasvim sigurno potražnja pasti, što dovodi do novih propalih tvrtki koje se bave njihovom proizvodnjom te otpuštanje zaposlenih radnika, a ruke trlja lobi proizvođača platnenih vrećica ili pletenih cekera. Prodavači torbi na placevima također skaču od veselja u zrak dok ih prodavači povrća na drugoj strani placa gađaju s paradajzima koje većinom pakiraju u PVC vrećice. Papirnati škarnicl je skuplji od PVC vrećice, iako sasvim sigurno manje štetan po okoliš od PVC-a, bit će isto tako sigurno faktor povećanja cijene paradajza kojeg ćete dobiti upakiranog u njega. Paradajz će se tako manje kupovati, propast će neki proizvođači paradajza, a pozicionirati se neki prekupci pa će se na Pulsu nacije Bilić opet napuhavati o potrebi zaštite domaćeg voća i povrća pred nasrtajem grčkog lobija sa Zelene tržnice.

Mi recimo kod kuće pakiramo smeće u te dućanske vrećice. Sada ćemo kupovati full-size PVC vreće za smeće pa ćemo s još većom masom PVC-a zagađivati okoliš…
… krasno zar ne…
ili je možda priča o vrećicama obična patka vlasti… Linić je u veselju izjavio da se proračun dobro puni zahvaljujući dubljem zavlačenju ruku u đepove građana pa je možda malo trknuo laktom i Holy da smisli nešto u svom resoru što bi pomoglo napuniti proračun s još malo naših kunica.

Istovremeno masa se zabavlja po forumima i news portalima o korisnosti prijedloga. Za sada se većina slaže s istim i vlada po n-ti puta ima plus u njihovim očima. Koji cirkus ljudi moji.

Svako dobro,
Kapitalac