Oznake

, ,

Nova mogućnost osnivanja “jednostavnog društva sa ograničenom odgovornošću” tzv. J.D.O.O. je Jednostavna, Debilna, Ograničavajuća Odluka kojom vlast tobože građanima omogućuje jednostavnije poduzetničke poduhvate, počevši od 10.10.2012.

U reklamnom pamfletu, koji građanima gurka pod nos, vlast ističe glavne svrhe J.D.O.O.:

Olakšanje ulaska u poduzetnički pothvat – što je i svojevrsno priznanje vlasti kako upravo ona svojim regulama građanima otežava poduzetničke pothvate (ili u potpunosti onemogućuje, što ćemo vidjeti malo niže u tekstu). Jer što drugo može biti otežavajuće? Čovjek koji želi poduzimati to čini s veseljem, ambicijom, idejom i znanjem kako će to činiti, dakle tu nema ničega teškoga za tog čovjeka što bi država (vlast) mogla olakšati. Ili treća i zaključna mogućnost su osobe koje nemaju ambicije, ideje niti znanja da bi postali poduzetnici ali država i takve želi navući da to čine nudeći besplatan novac iz poticajnih programa.
Sprječavanje neregistriranih djelatnosti – registrirati se morate kako bi država mogla polagati prava na ono što poduzimanjem stvorite, odnosno pravo na oporezivanje koje čak nadilazi ovo prvo (npr. akontacije poreza). Nema drugog razloga zbog kojega bi netko od vas tražio da se registrirate za to što znate i želite raditi, barem ne u našoj antiliberalnoj Hrvatskoj.
Smanjenje odljeva hrvatskih poduzetnika – hahahah, ovo je genijalno 🙂 Zapravo će poduzetnicima postati mnogi jer će htjeti iskoristiti poticajne programe koje vlast nudi poduzetnicima nakon što oni to postanu. Kao prvo poticaji za zapošljavanje itd. Dakle kao i u priči privatizacije za 1 HRK ovdje ćemo na sličan način imati ljude koji bez uloga ulaze u poslovne pothvate, dobivaju bespovratan cash kroz poticajne programe države i onda jedan za drugim probleme oko uzimanja novca pa hvatanja magle, neisplata plaća radnicima, nemogućih likvidacija tvrtki itd.
Olakšavanje stranim poduzetnicima poslovanje u Hrvatskoj – Elementarna zabluda jest kako 20.000 HRK, koliko je sada potrebno uplatiti temeljnog kapitala za D.O.O. i još par tisuća HRK-a osnivačkih troškova, predstavlja ključnu prepreku otvaranju novih tvrtki i gospodarskom oporavku, a još je veća zabluda kako je taj trošak bio prepreka stranim tvrtkama da investiraju i posluju u Hrvatskoj.
– J.D.O.O. je usmjeren mladim i novim poduzetnicima – krasno, dobna diskriminacija kao jedna od osnovnih svrha. Baš me zanima kako će na tu besmislenu i nepotrebnu poruku reagirati masa “starijih” građana koji bi se možda samozaposlili. Usput rečeno, baratanje fuzzy iliti neizrazitim vrijednostima (što je “mlad” poduzetnik?) u ovom smislu je još jedna od bolesti izričaja vlasti, a Ustav i zakoni su nam prepuni sličnih pa ostaje na samovolji vlasti da odredi njihovo značenje ako bi se priča oko njih u kojem smislu zakomplicirala u percepciji građana.
Idealan je za Start-up tvrtke – ovo je već zaglupljivanje ljudi. Start-up tvrtka se ne razlikuje od obične tvrtke, Start-up je fraza koja opisuje osnivanje tvrtke i nije sama po sebi neka posebna vrsta tvrtke da bi govorili o J.D.O.O. kao idealnom rješenju za osnivanje iste. Dakle bullshit.
– J.D.O.O. karakterizira brzina i jednostavnost osnivanja i upisa u sudski registar – super, s obzirom da to tako mora biti, da bi bilo legalno, dobro je da se može odraditi brzo, kažu unutar 24 sata. No kažu i da o potpunosti i osnovanosti prijave odlučuje Trgovački sud pa ćemo vidjeti nakon nekog vremena koliko će to brzo u prosjeku i devijacijama biti. Naročito zbog debilnih prepreka oko odabira imena tvrtke koje su i dalje na snazi.
Ukupni trošak iznosi 807,50 HRK – Super, manje nego do sada i još uvijek jako puno kada znamo da taj novac odlazi na financiranje nepotrebne birokracije.

Načelno, za J.D.O.O. vrijede ista zakonska pravila kao i za D.O.O. no ima jedna ključna caka, koju je vlast “zaboravila” navesti u reklamnom pamfletu (nije da to skriva već se ne može time hvaliti), a to je da J.D.O.O. mora 25% svoje dobiti držati zaključanom, u rezervi, a prema izmjenjenom Zakonu o trgovačkim društvima, članak 390a stavak (5) one se mogu iskoristiti jedino za:

1. za povećanje temeljnog kapitala pretvaranjem rezervi u temeljni kapital društva,
2. za pokriće gubitka iskazanog za godinu za koju se podnose godišnja financijska izvješća ako nije pokriven iz dobiti prethodne godine i
3. za pokriće gubitka iskazanog za prethodnu godinu ako nije pokriven iz dobiti iskazane u godišnjim financijskim izvješćima za godinu za koju se podnose.

Mogu razumijeti ove stavke u slučaju gubitaka, no i ovdje se radi o stvarnoj želji države da iz te rezerve prije svega naplati obveze po porezima. No ukoliko gubitaka nema ta rezerva će rasti i cijelo vrijeme činiti nedostupan novac vlasniku. Dakle vlasnici J.D.O.O. jednostavno ili moraju poslovati s gubitkom tj. nulom da bi taj novac aktivirali, odnosno utrošili, a ukoliko će poslovati s dobitkom morat će raditi 25% iznad osobnih očekivanja ili se pomiriti s time da će njihov maksimum produktivnosti ostati zakonski limitiran na 75%. Nogometaši primjerice kažu kako od sebe uvijek daju 110% pa sam siguran da bi oni štošta mogli reći na ovo ograničenje (šalim se malo, za one koji ne razumiju, ima ih, a ja ne volim objašnjavati šale) 🙂

Hoće li J.D.O.O. pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i je li to konačno prvi pravi potez vlasti? Ne, to je jedan u nizu bullshita vlasti zatočene u nemogućnosti iznalaženja pravih odluka unutar vlastitih intervencionističkih okvira.

Svako dobro,
vaš Kapitalac