Oznake

, , ,

Zakon o sanaciji javnih ustavnova

http://vlada.hr/hr/naslovnica/sjednice_i_odluke_vlade_rh/2012/61_sjednica_vlade_republike_hrvatske/61_4/(view_online)/1#document-preview

Članak 2.
(1) Postupak sanacije javnih ustanova provodi se kod javnih ustanova kod kojih osnivač ne može pokriti nastale gubitke ili ispunjavati novčane obveze u zakonom utvrđenim rokovima.
(2) Sanacija javnih ustanova provodi se radi postizanja financijske stabilnosti javnih ustanova i jačanja odgovornosti u njihovom upravljanju te time povećanja kvalitete i efikasnosti u pružanju javnih usluga.

Dakle sanacija se provodi radi postizanja financijske stabilnosti (ovo je sigurno istina, novca nemaju pa ako im građani daju novac onda će sasvim sigurno biti stabilniji – dok za građane vrijedi suprotno), te tobože radi jačanja odgovornosti u njihovom upravljanju, povećanja kvalitete i efikasnosti – zadnje tri pretpostavke su u potpunosti šuplje, kada govorimo o zdravom razumu. No tko kaže da iza ovog zakona stoji zdrav razum. Stavak 2 je ozakonjenje bailouta nepotrebnih, nesposobnih, neracionalnih i neučinkovitih institucija, pod javnom kontrolom, a čak i pod privatnom kontrolom (za što država može izdati odobrenje) i to novcem građana – što se osigurava u jednom od daljnjih članaka navedenog zakona. Zakon nastupa na snagu 01.01.2013.

Svako dobro,
vaš Kapitalac