Oznake

, , ,

cvarci

Čvaraka danas nema kao što ih je nekada bilo.

Razlog tome jest povećan uzgoj tzv. mesnih svinja, a to su one koje pasmine svinja koje imaju više mišića (mesa) – a manje masti (sirovina za čvarke). Povećan uzgoj mesnih svinja kroz vrijeme spustio je cijenu kilograma mesa. Istovremeno, smanjen uzgoj masnih svinja povisio je cijenu čvaraka – osim toga i ponuda čvaraka se smanjila te su oni danas teže dostupni krajnjim kupcima.

Kilogram čvaraka tako danas može doseći cijenu od čak 130 HRK.

Ono što situacija na tržištu danas govori jest da su se kroz godine ljudi zaželjeli čvaraka, a nevidljiva ruka tržišta poručuje uzgajivačima svinja da razmisle o ponovnom pokretanju uzgoja masnih svinja koje bi zadovoljile potražnju za čvarcima i donijele im profit. Više uzgajivača masnih svinja, koji će prerađivati mast u čvarke, u ovom trenutku za krajnjeg kupca znači niža cijena čvaraka – jer jedan uzgajivač će se natjecati s drugime u prodaji čvaraka, a da bi ih prodao mora biti nešto jeftiniji od trenutno najjeftinijeg ponuđača. U tom natjecanju, kao što rekoh, zadovoljava se potreba kupca, a najboljem ponuđaču nagrada je profit kojega mu omogućuju zadovoljni kupci-ljubitelji čvaraka.

Svako dobro,
vaš Kapitalac