Oznake

, , , ,

U državnom proračunu za 2013., prema članku Jutarnjeg, naći će se i sredstva za poticanje izgradnje bazena. Okvirno se radi o iznosu od 10.000.000 HRK (za 2013.) što se temelji na očekivanom planu izgradnje 200 bazena, dakle 50.000 HRK po bazenu. Do kraja mandata tekuće vlade očekuje se izgradnja 1000 bazena, poticano sa 50mn HRK.

To vam je okvirno 50 HRK po glavi zaposlenog Hrvata, što nije načelno bitna usporedba ali neka se nađe, za osjećaj. Ili možemo reći kako će milijun Hrvata svaki sa po 50 HRK sudjelovati u izgradnji bazena u koji će ući samo 1000 Hrvata među njima i to u nekom periodu vremena dok ostatak ionako nije ni planirao ljetovati na tim lokacijama (hotelski smještaj sa bazenom vjerujte mi nije cijenom usporediv jednom apartmanskom smještaju i većina Hrvata uopće ne planira ljetovanje na takvim mjestima – ako uopće i ljetuje). Tih 50 HRK nije velik novac ali recimo da se nađete sa svojom obitelji na ljetovanju, u prosjeku će to biti u jeftinijem smještaju, za tih 50 HRK-a možete pojesti solidan obrok koji ste pripremili u apartmanskoj kuhinji, primjerice obilna salata od tunjevine za 4 osobe, poneka maslina sa strane i neki gazirani zapadnjački napitak kojeg djeca vole. Ovako, nećete imati tih 50 HRK jer se nečiji bazen morao izgraditi. Za salatu ćete morati naći nekih drugih, dodatnih 50 HRK, to je sasvim jasno.

Vlada reklamira ove poticaje kao dio razvojne politike turizma (produljenje sezone, povećanje prihoda od turizma) no mislim da iza same ideje stoje neke figure (meni nepoznate) iz turističkog lobija koje bi rado imale bazene u dvorištima svojih apartmana i hotelčića no isto tako bi rado da netko drugi plati izgradnju tih bazena. U ovom slučaju, kao i u svakom slučaju vezanom za subvencioniranje na konto državnog proračuna, ti “drugi” su porezni obveznici, dakle i vi među njima.

Kako bi dobili podršku vlasti idejni začetnici će se razmetati kojekakvim projekcijama očekivanja rasta – zahvaljujući izgrađenom bazenu u ovom slučaju (špekuliraju da će samo zbog bazena u dvorištu ostvariti 30% više bookinga. Temeljem koje pretpostavke su došli do tog broja nigdje se ne navodi, a očito nije ni bitno, bitno je da je obećano povećanje), a vlasti procure sline na sve što obećaje rast jer tada i sami očekuju da će dograbiti dio ostvarenog profita za sebe kroz poreze i ostale parafiskalne namete. Još potez pera na odobrenje troška na konto poreznih obveznika i voila, eto bazena!

Ništa drugo za dodati, osim možda za onu skupinu čitatelja koja odobrava ovaj i slične poticajne poteze Vlade, a sami ljetuju u pravilu skromno (apartmanski, što jeftinije), kako se iza ograđene privatne plaže s hotelom (pokraj gradske na kojoj se skromno praćakate) možda nalazi i poneki bazen kojeg ste pomogli izgraditi sa svojih 50 HRK da u konačnici nikada ne bi umočili prst u tu vodu, suzdržite se od prijezira i komentara kontra te povlaštene skupine ljudi jer očito odobravate da se njih i njihove ideje potiče vašim novcem. Odobravate, i neznajuć to financirate, kleptokratsko-kronističku farsu.

Svako dobro,
vaš Kapitalac