Oznake

, ,

Evo konačno nečega u čemu se slažem s ministrom Linićem! Kaže on za Mediaservis, a prenosi Index (kojem ministar danas prijeti Poreznom inspekcijom):

 U ovoj godini očekujem puno rasprava o tom porezu s građanima Hrvatske jer bitno je što građani misle o tome. Građani žele da bogatiji ljudi plate više poreza i da na taj način doprinesu za potrebe zdravstva, obrazovanja i ostalog

Rekao je osim toga još štošta, pa i poneku glupost primjerice kako jačanje porezne discipline (u već odavno preoporezovanom društvu) ne predstavlja nikakva dodatna opterećenja – no lažne izjave poput te me više nimalo ne čudem naročito nakon Mrakove Matićeve objave registra branitelja ili izjave Ostojića o ukidanju privatnog zdravstvenog monopola.

Dakle građani zaista žele da oni koji još imaju novca (ili ga uspješno stvaraju) plaćaju veće (i sve veće) poreze no ne shvaćaju kako zbog te želje njima, koji to zagovaraju, neće biti nimalo bolje u životu. Zapravo bit će im gore jer je novcu najbolje u rukama onoga tko ga zna stvoriti i održati (to su načelno zdravi privatni poslodavci širokih masa građana), dok se otimanjem progresivno veće količine novca i te ljude dovodi do momenta u kojem se jednostavno prestaju baviti poslovnim aktivnostima i povlače stečeni kapital na sigurnija mjesta.

Od tuda načelno proizlazi nezaposlenost građana kao i izostanak potrošnje u realnom sektoru. Ono što ministra Linića brine jest standardna Keynsova formula izračuna BDP-a prema kojoj jedino što još može učiniti (s obzirom da ne shvaća efekte koje bismo mogli postići slobodnim tržištem i niskim porezima – zaštićenim vladavinom prava) jest utjecati na povećanje potrošnje javnog sektora, a sve zbog papirnatog povećanja gospodarskog rasta temeljem kojega bi se eventualno mogao javnosti prikazati kao pobjednik. No i to očekivanje će se pokazati promašenim, u konačnici najmanje na njegovu žalost ali posljedično na veliku žalost naivnih i lakovjernih građana.

bdp_apokalipsa

Svako dobro,
vaš Kapitalac

Oglasi