Oznake

, ,

stambena_Stednja

Ne iznenađuju me više osobito medijski napisi o ekonomskoj situaciji, niti posljedicama koje zbog krize osjećaju građani. Čak ni napisi koje objavljuje Index, iako znaju tu i tamo objaviti koji protržišni, ali više je onih maloumnih poput današnjeg kojeg doduše nisu sami sastavili već preuzeli od MediaServisa, a tamo ga je naškrabao tko zna tko.

Kaže tako MediaServis da će zbog smanjenja poticaja na stambenu štednju doći do destabilizacije tržišta nekretnina. Radi se naravno o apsolutnom nonsensu. Osim što je stambena štednja bila jedna od građanima naprivlačnijih investicija, zbog solidne kamate koju su štedionice nudile, stambena štednja zapravo nikada nije služila onome za što su je štedionice zamislile (kupovina nekretnine).

Zašto je to tako? Nije služila stambenoj štednji, dakle onoj koja bi rezultirala kupovinom nekretnine, jer je vlast odlučila dijeliti obilate državne poticaje (alocirati novac građana kojeg pokupi kroz poreze) što je dovelo do kratkoročnih ulaganja građana s isključivom namjerom da se ostvari izuzetno visoka dobit. Stambene štedionice stoga danas propadaju. Pitanje je naravno da li bi uopće u tom volumenu djelovale na domaćem tržištu, a bilo ih je mnogo, da se vlast nije upetljala sa idejom da “pomognu ljudima” (pomagati jednim poreznim obveznicima novcem drugih poreznih obveznika i nije baš neko pomaganje), naročito mladima, da se skuće. Pretpostavljam da bi ih bilo znatno manje i da bi funkcionirale racionalnije no s obzirom da su i same banke s vremenom razvile vrlo primamljive ponude stambenih kredita, bez uvjeta stambene štednje, vrlo je upitno da li je u tom investicijskom segmentu uopće bilo potencijala.

Danas “ekonomski stručnjaci” govore kako će smanjenje poticaja (pazite, ne radi se uopće o ukidanju istih) utjecati negativno na tržište nekretnina, na koje očito uopće nemaju utjecaj upravo zbog toga što se poticajem ljude navuklo da stambenu štednju koriste kao kratkoroćno i nevjerojatno visoko ukamaćivanje novca. S obzirom da se kompletno tržište uvuklo u recesijsku jamu, pa tako i nekretninsko tržište, keynezijanci sada zagovaraju poticanje tržišta i smatraju ovaj potez lošim. Uz mišljenja “ekonomskih stručnjaka” u ovakvim vijestima uvijek ćete naći i mišljenje “stručnjaka” iz područja o kojem se govori. U ovom slučaju našli su nekog “stručnjaka za nekretnine”, koji zapravo govori iz perspektive vlasnika agencije za nekretnine i koji bi volio da se u tu branšu, koja je njemu osobito interesantna, i dalje upumpava novac iz državnog proračuna po načelu “što više to bolje”. Jadni naši novčanici uz tolike stručnjake i socijaliste-demokrate na vlasti koji im ispunjavaju želje (jer to mogu).

Ono što je loše jest da vlast nema hrabrosti ukinuti poticaje. Ne samo na stambenu štednju već na bilo što. Ukidanjem poticaja, kojih je godišnje isplaćeno na milijarde HRK, omogućilo bi se smanjenje proračunskog deficita kao i poreza građanima, a to bi stvorilo uvjete u kojima je ulagati novac u nešto (što god onaj koji novac ima misli da je dobro za njegov novac) primamljivo.

Ono što će ubrzo uništiti tržište nekretnina do krajnjih granica, te dodatno umanjiti kupovnu moć i financijsku stabilnost građana, jest porez na nekretnine. No o tome ni riječi od MediaServisa. Kladim se, s obzirom na promućurnost “ekonomskih stručnjaka” na koje se pozivaju mediji, da će im nakon uvođenja poreza na nekretnine i postepenog kolapsa tog segmenta, još uvijek puna usta biti ovog beznačajnog i za tržište nekretnina nebitnog smanjenja poticaja na stambenu štednju.

Svako dobro,
vaš Kapitalac