Oznake

, , , , ,

catalonia_not_spain

Katalonci žele samostalnost i odvajanje od Španjolske, a Španjolska to ne dozvoljava. Kratko i jasno.

Pa ipak to ne sprječava Katalonce da se polako ali sigurno konstituiraju i teže osamostaljenju. U prosincu 2012. regionalna vlast poprimila je obilježja parlamentarne vlasti, prije svega jer svoje djelovanje sada posvećuje osobitom interesu odvajanja, a manje uskladom sa interesima matičnog parlamenta.

Jučer su u parlamentu donijeli “simboličnu” deklaraciju o demokratskom suverenitetu naroda kao političkog i zakonskog entiteta. Simbolična je prije svega Mardidu. Kataloncima je vrlo konkretna. S obzirom da od Španjolskog parlamenta nikako ne uspijevaju isposlovati referendum o pitanju samostalnosti pozivaju se na katalonsko pravo prema kojem ne ovise o mišljenju Španjolaca i mogu raspisati referendum sami.

Problem iza cijele priče vezan je uz činjenicu da je Katalonija najbogatija i najproduktivnija španjolska regija, što Španjolcima koji ne žive u toj regiji osobito odgovara, a osobitost je u tome što postojećom poreznom redistribucijom dobivaju dio proizvedene vrijednosti Katalonije. Pri tome Katalonci ostaju zakinuti za plodove svojeg rada pa gledajući podatak o BDP-u po glavi stanovnika oni ispadaju tek četvrta regija u Španjolskoj. Očito je dakle da porezni sustav nagrađuje građane manje uspješne regije novcem građana Katalonije koja je uspješnija regija, dok im Španjolska zauzvrat vraća članstvo u razdiobi duga države.

Ova elementarna nepravda je genetska boljka izgradnje socijalnog društva unutar kojega se vrijednost redistribuira političkim putem tj. instrumentom (porezni sustav). Ista boljka bila je jedan od osnovnih razloga raspada Jugoslavije i osamostaljenja njenih republika.

Kako Španjolska ekonomija pada u sve dublju recesiju, a vlast sve više zadužuje svoje građane (jedno i drugo su povezani događaji), tako katalonske težnje ka osamostaljenju postaju sve jače jer nepravda postaje sve izraženija. Bit će zanimljivo promatrati daljnji razvoj situacije narednih dana, sasvim mogući samostalni referendum u dogledno vrijeme, a osobito reakciju Španjolske gdje očekujem da se ispolji ono esencijalno zlo prikriveno političkom propagandom socijalnog kolektivizma kao ideala čovječanstva.

Svako dobro,
vaš Kapitalac