Oznake

, ,

Mislili ste da je benzin dobar samo za čišćenje uprljanih mehaničkih dijelova? Ma ne, možete njime “čistiti” i ljudski mozak. Večernjakov g. Biočina donosi čitateljima ekskluzivnu vijest o namjeri Vlade RH da osnuje državnu naftnu kompaniju.

Prema Večernjaku Vlada nije zadovoljna rezultatima privatizacije INA-e, ali zapravo nije zadovoljna (ovime započinjem vlastite opservacije) time što kroz postojeću rudnu rentu (oblik tarife vezane za eksploataciju rudnih bogatstava) ne utržuje dovoljno novca u državni proračun.

Ideja je kroz novoosnovanu državnu tvrtku uvesti novi model haračenja nazvan “Product Sharing Agreement” iliti umjesto paušalne rente privatne bi tvrtke morale dijeliti određen postotak proizvedenih ugljikovodika sa novom državnom tvrtkom. Odlično! Povratak planske ekonomije sa sve izraženijim fašističkim obilježjima.

Iza svega stoji, a tko bi drugi, nego “stručna javnost”, HAZU, Znanstveno vijeće za naftu i plin te Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa koji su dali prijedlog da se osnuje nova državna Agencija (HANDA valjda ne odgovara tom zadatku, no to ne znači da je ne treba dalje financirati novcem poreznih obveznika) no promućurno Ministarstvo gospodarstva ipak je odlučilo da to bude tvrtka jer prema zakonu agencija nema pravo baviti se gospodarskom djelatnošću niti biti “partner” nekome. O sklonostima lobističkih skupina da tjeraju vodu na svoj mlin korištenjem države i zakona govori Friedman u knjizi “Kapitalizam i sloboda”.

Ovome predstoji Zakon u ugljikovodicima, jer naravno sve mora biti legitimno pa će se napisati sve što treba, a nakon toga samo je nebo granica. Vlada dakle hrabro nastupa s idejama o nacionalizaciji, prisjetimo se nedavne vijesti o izgradnji nacionalne optičke mreže, monopol u elektroenergetici ima oduvijek i čvrsto ga drži, a sada ulazi i u eksploataciju ugljikovodika gdje će se za rastjerivanje konkurencije poslužiti bizarnim Product Sharing Agreementom i osigurati si povlašten položaj u toj branši.

Čudi stoga Biočinin zaključak teksta, citiram:

Osnivanje nove državne tvrtke mogao bi biti prvi korak k ponovnom okrupnjavanju stručnosti u naftnom sektoru pod kapom države te stvarne liberalizacije tog segmenta ekonomije.

Okrupnjavanje nečega pod kapom države je primjer stvarne liberalizacije? G. Biočina, vama je temperatura očito iznad 41°C. Ne znam jeste li toga svjesni no možda je krajnje vrijeme za jedan brufen.

Svako dobro,
vaš Kapitalac