Oznake

,

Odličan članak u Poslovnom 🙂

Neučinkovita državna tvrtka prepuna uhljeba ima problema s viškom kadrova, klasik. Uprava ih planira napenaliti između 1800 i 3000, no u segmentu sječe čak im nedostaje sjekača – očito onih produktivnih. Naime, sjekači nakon što potpišu ugovor “za stalno” nerijetko isposluju i liječničko uvjerenje u kojem se tvrdi da imaju povećan rizik od nastanka invaliditeta i kako ne mogu dići ništa teže od dva kilograma. 😉

Poslove sječe iz tog razloga Hrvatske šume često prepuštaju privatnim tvrtkama čiji djelatnici su i 75% produktivniji od njihovih (privatni sjekač dnevno u prosjeku obradi 30 kubika drva, dok državni obradi 17).

U priču se sasvim očekivano uključuje Hrvatski sindikat šumarstva koji potez uprave očito smatra direktnim atakom na njihovu člansku bazu, iako to prezentira kao zamjerku stvaranju socijalnih slučajeva (socijalni slučaj mogli bi postati predstavnici sindikata ukoliko ostanu bez članova). Ono što je sindikat svoje vremešne članove, koji žive u ruralnim područjima, naučio jest da se potrude raditi što manje, a zahtjevaju od poslodavca što više. Sada, kad im je zagorilo pod petama, možda bi im bilo pametnije primiti se posla za koji su plaćeni, a od te plaće prestati financirati sindikat koji ih iskorištava za svoje interese. Kao i svaki sindikat uostalom.

Da ne bi ispalo da se iz nekog razloga svrstavam na stranu uprave šuma evo i bisera njihovog predsjednika o tome kakve poslove daje privatnicima:

privatnici obavljaju ekonomski neisplative poslove

E pa ne bih rekao da su ti poslovi neisplativi, jer da bi privatnik obavljao posao koji se ne isplati on mora biti idiot, no kao takav bi propao u tren oka, dakle očito su ti poslovi isplativi jer ih privatnik obavlja (i to 75% uspješnije), a obavlja ih bolje od Hrvatskih šuma kojima su neisplativi jer one zapošljavaju sjekače koji ne smiju dići više od 2kg tereta, i još 6400 huligana koji su unutar tvrtke stvorili svojevrsnu kvazimafiju ne bi li svoja radna mjesta iskorištavali za sve ali samo ne za rad. Na kraju krajeva sindikat je spreman prodati svoju ulogu “zaštitnika radnih mjesta” ukoliko se neradnicima isplate poticajne otpremnine, a 100.000 HRK u tu svrhu očito ih ne zadovoljava.

drvosjeca*drvosječe Hrvatskih šuma prilikom obavljanja sječe drveta mase do 2kg. Zahvaljujući liječničkim potvrdama ostvarene su velike uštede na nabavci motornih pila koje se sve manje koriste, što smanjuje rizik od povreda na radnom mjestu.

Svako dobro,
vaš Kapitalac