Oznake

, , , , ,

Ukoliko ste kojim slučajem jučer pogledali neke od TV vijesti ili pratili hrvatske news portale (npr. Jutarnji) svedočili ste novom teatru apsurda u režiji Vlade, mljekarskih udruga, medija i građana koji su se uključili u javnu diskusiju. Tema: otrovno hrvatsko mlijeko!

Zadnje ću prokomentirati samo u kratkim crtama. Bosanska inspekcija je prilikom kontrole kvalitete mlijeka uvezenog iz Hrvatske ustanovila prisutnost aflatoksina iznad razine dozvoljene nekim pravilnikom. Navodno je dozvoljena vrijednost tog parametra 0.05µg/l, a izmjeno je 0.079µg/l. Za usporedbu, mediji su dali i informaciju kako je u nekim državama Svijeta, primjerice u SAD, dozvoljena količina cak 10x viša.

Na obznanu vijesti reagirala je Vlada informacijom o povlačenju s tržišta mlijeka nekih domaćih proizvođača jer je ono “otrovno”, na što su skočili dementni predstavnici mljekara – da, to su oni koji su već u nekoliko navrata mlijeko prolijevali na cestovnim barikadama i pred ministarstvom poljoprivrede. S tim istim ministarstvom su svojedobno dogovarali velebnu strategiju razvoja hrvatskog mljekarstva nakon čega je registrirano više od 60.000 proizvođača (!) koji su s osmijesima od uha do uha isposlovali milijune kuna poticaja i povoljnih kredita kojim se do dana današnjeg financira ta farsa, a njihovi predstavnici (barem tvrde da to jesu), da nastavim, sada Vladu prozivaju da im je okrenula leđa, za veleizdaju, za prodaju interesa nekakvom imaginarnom neprijatelju kojeg nazivaju “uvoznički mljekarski lobi”.

Prilično licemjerno ako mene pitate, a postat će i još licemjernije kada ih slijedeći puta čujemo da traže od Vlade da izmuze još novca građanima i pokloni im ga u obliku novih mlijekarskih poticaja.

Diskusija u ovom stilu imate na svim news portalima koji su pisali o otrovnom mlijeku, no ja bih napomenuo nešto po mojem mišljenju znatno problematičnije i otrovnije, a da o tome pisao nije baš ni jedan od tih medija. Barem ne kritički.

Ministar Jakovina na vijest o otrovnom mlijeku reagirao je u maniri pravog socijal-apsolutista te obećao hitno uvođenje strogih kontola kako uvoznog tako i hrvatskog mlijeka. Kontrole zapravo postoje već i sada, a provode ih kako sami mljekari tako i otkupljivači i prerađivači mlijeka. Obećanje ministra stoga će u praksi značiti samo povećanje nepotrebne i besmislene birokracije te troškova koji kao i uvijek plaćaju građani, a to odgovara i samom ministru i ministarstvu kojemu pripisivanje nove uloge u autokratskom stilu nedvojbeno jača položaj.

Možda trošak bude naplaćen prerađivačima ili mljekarima no i u toj varijanti on će se opet prelomiti na džepu građana kroz višu cijenu konačnog proizvoda kojeg će zbog toga kupovati manje. Manje kupljenog mlijeka znači više neprodanog proizvoda čija jedinična cijena raste zbog troškova otplate poticajnih kredita koje mljekari moraju i dalje otplaćivati ako žele održavati svoje velebne farme-balone, a to ih po n-ti put kvalificira za blokadu prometnica i tako spiralno u sve goru situaciju.

gollum_moje_mlijeko2

Dokle god postoji mogućnost da se Vlada dodatno zaduži u ime i na račun poreznih obveznika ona će upumpavanjem posuđenog novca održavati ovo neodrživo stanje kao i sebe na položaju, a to im uspijeva isključivo zbog toga što su građani ove zemlje oduvijek bili pod protektoratom vlasti, zapravo nesvjesno u njihovoj milosti, te oni i dalje očekuju da se Vlada bavi ekonomskim pitanjima i rješava probleme – koje sama stvara jer se petlja u ekonomiju (ovo građani u većini još nikako da shvate).

Mljekari možda i polako shvaćaju kako su navedeni na sudjelovanje u utopističkom projektu izgradnje bogatog hrvatskog sela, kako ih je vlast pretvorila u dužničke robove isposlovavši im nerealno jeftine kredite, no i dalje ne shvaćaju kako posljedice te vlastite nepromišljenosti i povodljivosti moraju snositi sami. Glavu će u konačnici morati pognuti i priznati poraz, nažalost. To me nimalo ne veseli, no nemoralno bi od mljekara bilo da i dalje ustraju u tome da koriste vlast kao alat kojim će se domagati novca svojih sugrađana, a još nemoralnije pri tome govoriti kako je to za njihovu dobrobit. Ovo bi barem u nekoj mjeri trebalo dokazati građanima kako je petljanje vlasti u ekonomiju katastrofalno i u konačnici trpe ne samo oni kojima se poticajima izlazilo u susret već porezni obveznici u cjelini, ali i sama država kojoj ostaje teret golemog duga i čvrsto ustoličene političke elite kojih se nikako ne možemo otarasiti.

Mislim da vrijeme promjena još nije došlo, još će biti dogovora Vlade i mljekara koji čuvaju svoje balon-mljekarstvo te je njihovo obrušavanje na Vladu povodom ove teme zapravo dobro osmišljena lobistička kampanja koja će im ići na ruku u dogledno vrijeme. Još će neko vrijeme čvrsnuti vlast, bit će još novih apsurdnih zakona i afera. Promjene će doći kada nestane novca u proračunu. Samo nije jasno kakve će te promjene biti, usmjene konačno na izgradnju slobodnog društva u konceptu klasičnog liberalizma ili će se slobodu opet gurati pod despotski okvir neke nove ambiciozne kolektivističke vlade.

Svako dobro,
vaš Kapitalac

EDIT: par sati nakon što sam postao ovaj tekst evo i prvih najava blokada prometnica od strane revoltiranih poljoprivrednika. Traže što? Naravno, poticaje: http://www.jutarnji.hr/seljaci-sutra-prosvjeduju-zbog-loseg-stanja-u-agraru/1084365/