Oznake

, , , , ,

Kada je po prvi puta najavljena fiskalizacija ugostitelji su pokazali velik revolt, no oni povezani u razne interesne udruge ugostitelja došli su do zaključka kako bi podržavanjem ideje ministra financija mogli rješiti problem konkurencije koja ni jednom poduzetniku, pa ni ugostitelju, nije draga (o tome kako ugostitelji podržavaju fiskalizaciju možete primjerice pročitati tu ili tu) jer ih tjera da sami rade bolje. Vlast takvu konkurenciju, koja se ne ponaša kako si je netko drugi u branši zamislio u svojoj glavi pa lobira prema zakonodavcu da “uredi tržište”, naziva “nelojalna konkurencija”.

Ta nelojalna konkurencija u pravilu ne izdaje račune ili ih izdaje pa stornira, ukoliko ih konzumenti ne ponesu sa sobom, i zatim potrošeno piće u skladištu zamijenjuje drugim pri čemu ostvaruje profit uvećan za porez koji nije naplaćen. Naravno, to ne govori ništa o “lojalnosti” ugostitelja koji podržavaju fiskalizaciju jer načina za izbjegavanje plaćanja poreza ima bezbroj i ako postoji način da ne platiš porez sigurno ga nećeš platiti. Što je i logično, novcu koji zaradiš bolje je u tvojem džepu nego u Linićevom ma na kakve da se on plemenite i moralne ideje o korisnosti plaćanja poreza pozivao.

I u toj priči jedino se radi o porezima, a ne o uvođenju reda ili pravila igre u branšu, a vlast je taj poziv na proslijedila ministarstvu financija i poreznoj upravi koji su odlučili urediti pravila igre na način da jedino oni uvijek isplivaju kao pobjednici. Fiskalizacija služi jedino tome da se novac poreznih obveznika što efikasnije naplati i pretoči u proračun. Nikakve druge pravde i pravednosti tu nema, pa ni logičnosti ili suosjećajnosti koju bi sada trebala iskazivati država prema svima koji pred njom očito gube igrajući tu igru.

Vinkovački ugostitelji tako su se ovih dana našli na udaru tvrdih batina poreznih inspektora koji predano rade svoj posao. Na najmanju nepravilnost u naplati poreza stavljaju ugostitelju ključ u bravu – ukoliko nećete plaćati harač, e onda nećete ni jesti (nevezano uz ovu temu: Hrvatski kvalifikacijski okvir, o kojem se priča ovih dana, pobrinut će se da slučajno ne promijenite profesiju i živite od nečeg drugog bez odobrenja države).

I ne bi revoltirani ugostitelji sada u tome vidjeli osobit problem kada bi, po njihovom subjektivnom osjećaju, inspektori jednako predano batinali ugostitelje drugdje u Hrvatskoj. To nekako dođe na onu staru ideju iz socijalizma da nije važno što mi je loše sve dok i drugome nije bolje. Prigovaraju inspektorima na “oštrini”, što god da im to značilo. Jedan nenaplaćeni račun ili njih 100 prema zakonu ne mijenja na stvari, porez nije naplaćen kako je vlast zamislila i zna se što slijedi. Možda bi im sada odgovaralo da država malo progleda kroz prste, ili da njih ostavi na miru, a mlati neke druge ili barem da se smiluje pa da mlati mekšom batinom.

Vlast vam je fiskalizacijom dodijelila ulogu točke kroz koju ubire poreze i još k tome vam nametnula trošak uvođenja high-tech fiskalnog sustava i pretplaćivanjem na telefonsku liniju koja vam možda ni ne treba. Građanima istovremeno nudi nagradne premije kako za cinkarenje tako i za predano sakupljene, kuvertirane i poslane fiskalizirane račune na adresu Hrvatske lutrije, pa tako i vašim lojalnim kvartovskim gostima kojima pristavljate kavu čim ih ugledate kako se približavaju vašoj terasi.

E moji ugostitelji, što zagovaraste vlast i poreznike da vam ulaze u lokale, možda ćete se s vremenom i riješiti određenog broja konkurenata, radi čega i jeste stali uz Linića, ali morate priznati sami sebi da nećete mirno spavati uz sve gladniji državni proračun.

Linic_vidim_ti_u_ocima

Svako dobro,
vaš Kapitalac