Oznake

, , , , ,

Ne razmišljam sada o problemu koji proizlazi iz činjenice da država primjenjuje pravilo fiskalnog oporezivanja jednih, dok druge, zbog nesavršenosti sustava oporezivanja te birokratskog aparata koji mu služi, oslobađa odgovornosti od istog, već o tome da je svaki oblik oporezivanja ništa drugo do li atak države na imovinu građana – u ovom slučaju prožet i arbitrarnom voljom vodstva Ministarstva financija i institucija mu u slijedu (prije svega Porezne uprave) koji osmišljaju prefrigane planove nasrtanja na građane – usput i redefiniraju temelje morala pa tako šefica porezne kaže:

Svi oni koji prodaju na tržnicama, recimo tekstil, pa to je preprodaja tuđe robe. Prema tome oni po nama trebaju biti obuhvaćeni fiskalizacijom. U okviru tržnice imate zatvorene prostore, trgovačke račune koji prodaju istu robu, a izdaju račune. To ne bi bilo u redu

Što reći na to osim – bullshit! Oprostite na izrazu. Unatoč evidentnom izljevu totalitarizma gđe. šefice, građani će više pažnje posvetiti razmatranju elementa tobožnje pravednosti koji ona osmišlja (jedni plaćaju porez, a drugi ne) nego li na kritiku nametanja totalitarističkog pravila koje za cilj ima jačanje vlasti, nje same i takvih kao što je ona (po funkciji), na štetu slabljenja statusa građana. Zar ne bi bilo divno, primjerice, kada bi vlast bila klasično-liberalna pa rekla građanima: “nije u redu da jedni plaćaju porez, a drugi ne – stoga ćemo ukinuti porez i ovim prvima”. Ali ne, treba zadržati priču naopako jer drugačije ni ne znamo razmišljati u Hrvatskoj – barem ne u onoj demokratskoj većini koja je potrebna za radikalne promjene (na bolje, u smislu svačijeg prava na slobodu).

Valja primijetiti kako država u zadnje vrijeme podvaljuje zakone i naredbe po principu “nije pravedno da jedni ovako, a drugi nikako”, što je građanima milozvučno, naročito onima koji državu gledaju kao pravednika, suca i egzekutora. Istovremeno će efekti državnih akcija, koji proizađu iz tog principa, ne samo zakinuti ono protiv čega su u propagandi tvrdili da će se boriti već će izroditi nove i nesagledive posljedice na ekonomskom planu kao i drugim društvenim pitanjima poput popularnog socijalnog pitanja.

Vukovarske kumice danas prosvjeduju i to s punim pravom. Borba za slobodu koja se očituje u njihovom trenutnom položaju je mnogo šira i bitnija za sve od samog prostora tržnice. Ovdje imamo izravan dokaz kako je državi jedini interes da kontrolira, ograniči ili u potpunosti zabrani svako ljudsko djelovanje koje ne uključuje plaćanje danka državnoj blagajni (sustav koji krizitiram ima ekskluzivno pravo korištenja tog novca) ili za koje ne postoji adekvatna birokratska točka nadzora. Protiv toga se treba boriti (boriti jače, jer svakim danom sve su nam slabija osobna prava) i usput se prisjećati povijesti u kontekstu današnjeg vremena – Zakon o strateškim investicijama je podsjetnik na fašižam, Zakon o obrtu na komunizam, zakon o sanaciji javnih ustanova na to kako će vam vlast skinuti i gaće s guzice ako situacija postane kritična… dalje nastavite sami.

prosvjed_kumica_1

*kumicama na slici nedostaje malo ozbiljniji izraz na licu. Prosvjednici, za početak skinite osmjehe s lica – niste na sindikalnim igrama već se borite za vlastitu slobodu.

Svako dobro,
vaš Kapitalac