Oznake

, , ,

Ne možete opušteno ležati na kojoj jadranskoj plaži, a da vam se u uho ne ušulja mađarski jezik. Doima se nevjerojatno čudnim. Mislim da ga nikada ne bih mogao naučiti, a gotovo imam osjećaj, slušajući te “kekeš mekeš” dijaloge, da ni sami sebe ne razumiju (tu i tamo se nasmiju, sigurno simuliraju). Zvuči poput nekog špijunskog, kriptiranog jezika koji je osmišljen da se sakrije bitna informacija i od najoštrijeg uha.

Vozeći se prema kući autocestom ponovno Mađari – gledam im registracijske tablice i shvaćam da su i one “kriptirane” tj. ne nose u svojem sadržaju povezanost vozila s regijom iz koje ono dolazi (a i oni koji se voze u tom vozilu mogu dolaziti tko zna od kuda). Koriste običan inkrementalni sistem dodjeljivanja registracijskog broja unutar sekvence za nova vozila. Stvarno su under-cover nacija.

Osim njih u EU se sličnim registracijskim sistemom koriste Danska, Finska, Latvija, Luksemburg, Malta, Portugal, Francuska, Španjolska i Švedska. Zanimljivo je kako su zadnje 3 navedene države u određenom trenutku odbacile sistem registracijskog broja povezanog s regijom i gradom iz kojeg vozilo dolazi da bi omogućile njihovim vlasnicima određenu dozu anonimnosti u prometu. Ne znam je li potonje i stvarni razlog prelaska na inkrementalni sistem ali znam da mi se to sviđa. Zašto bi netko morao znati od kuda dolazim?

Svako dobro,
vaš Kapitalac