Oznake

, , , , , ,

Prodavači na tržnicama nastavljaju sa prosvjedom protiv fiskalizacije pa zadnja dva dana svjedočimo gotovo praznim tržnicama. Jučer tučnjava na zadarskoj tržnici. Mediji kažu kako je povod istoj fiskalizacija no povod tučnjavi su očito bile unakrsne uvrede na osobnoj razini između jednog (i jedinog) trgovca koji je odlučio poslovati sa fiskalnom blagajnom te većine koja fiskalizaciji prkosi. Tučnjava je i snimljena video kamerom.

Sve to je jako uzrujalo ministra Linića jer opet se našla neka skupina koja mu ne bi plaćala danak putem sofisticiranog sustava (kojeg su naravno morali sami kupiti i implemetirati u poslovanje) i još su se našli fizički obračunavati se sa onima koji poštuju zakon i rado se odriču svojeg novca za korist državnog proračuna. Nedopustivo! Valja se zato obrušiti prvo na njih jednim političkim spinom:

Bune se trgovci koji ne žele plaćati poreze i žele tuđi novac

Naravno da ne žele plaćati poreze i naravno da žele tuđi novac! Ne žele plaćati poreze jer je predmet oporezivanja novac koji je ništa drugo do li njihova imovina i žele tuđi novac jer on je predmet trgovine – no oni se ne domažu novca poput Linića, pukim zakonskim dekretom o pretakanju istog iz nečijeg džepa u vlastitu blagajnu, već zahvaljujući korisnom poduzimanju. Oni moraju kupcu ponuditi nešto za što je ovaj spreman otvoriti svoj novčanik – dakle dobru robu za pristupačnu cijenu.

Spinovima se nastavlja baviti i Ministarstvo financija:

Odgovorni poduzetnici, koji su svjesni da plaćanje poreza i doprinosa pridonosi povećanju standarda zdravstva i obrazovanja te su krenuli s radom putem fiskalnih uređaja, grubo su fizički napadnuti od onih koji nemaju želju plaćati poreze i provoditi Zakon

“Odgovorni poduzetnici” nisu krenuli s radom putem fiskalnih uređaja zbog svjesnosti da plaćanje poreza i doprinosa pridonosi povećanju standarda zdravstva i obrazovanja već zbog toga što je krenuo u provedbu zakon o fiskalizaciji te straha od sankcija zbog nepoštivanja istog. Cilj zakona je poboljšati i povećati ubiranje novca građana za korist državnog proračuna i državne potrošnje.

Usluge koje država pruža građanima ne vrijede ni pišljivog boba, a kamo li tolikog novca kojeg država ubire od svojih građana. Realnost govori da što je porezno opterećenje veće to su usluge koje država osigurava građanima lošije jer obilato financirane teže generirati sve veći birokratsko-upravljački aparat oko sebe, time stvarati neučinkovite i nepotrebne poslove, i među takvima kamuflirati nerad – možda je to razlog tolikog otpora prodavača na tržnicama, koji podsjećam, u većini ne žele fiskalizaciju već pravo da novac koji zarade i zadrže. Što je sada sa idejom o poštivanju volje većine? Aha, Zakon kojeg se mora poštivati, jer to je odlika demokracije! No zakon je donio Linić i njegova klapa. Znači povinuti rep sada treba većina pred uredbom koju donosi manjina kao i manjinom koja je pred uredbom već povinula rep. Što ne bi po istom principu povinula rep i većina koja je glasovala za ulazak u EU pa zbog manjine koja je glasovala suprotno lijepo omogućila neulazak u tu asocijaciju? Liniću, a ni povodljivim građanima državoljupcima, ni na trenutak očito nije palo na pamet da je fiskalizacija kao takva katastrofalna ideja i da je treba odbaciti. Liniću treba novac, a mediokritetu sredstvo kažnjavanja sugrađana koji su uspješniji od njih samih. Kompas demokracije očito se okreće kako kome (politički) odgovara u danom trenutku.

Spinovima nema kraja:

Građanima poručuju da će fiskalizacija značiti manje prekupaca, više reda na tržnicama, transparentnije cijene proizvoda i kvalitetniju ponudu od proizvođača vlastitih proizvoda, odnosno kumica, i time omogućiti prostore na tržnicama koje su dosada okupirali preprodavači.

Što je toliko zlo u tim prekupcima? Je li može tko među onima koji se slažu s tom izjavom to objasniti? Je li doista stvar u vjerovanju da će manje prekupaca značiti više kumica i njihove domaće robe na štandovima? Ako je u tome stvar, gdje je dokaz da će to biti tako i da li doista treba prvo uništiti prekupce pa tek kroz vrijeme vidjeti bi li se desilo zbog toga ono što se time očekuje? Zašto bi uopće kumice morale proizvod koji same proizvode na svojim seoskim imanjima ujedno i same prodavati na tržnici? Zašto to ne bi i dalje mogao biti posao prekupaca? Je li stvar i u uvjerenju da prekupci prodaju samo robu s veleprodaje, sumnjivog porijekla, genetski modificiranu i šta ti ja znam kakvu? Je li to sve strah od nekih babaroga?

Više reda na tržnicama? Pa evo recimo da nema fiskalizacije ne bi se trgovci na tržnicama sada ni tukli i imali bismo red na tržnicama. O redu u kontekstu prodaje neka se brine trgovina sama po sebi. Trgovci neka se natječu robom i cijenom za kupce koji neka imaju slobodu izbora od kojeg među njima će što i kupiti. Nije li to red?

Transparentnije cijene proizvoda? Fiskalizacija omogućuje transparentnost cijena? Dobro koga država uspjeva uvjeriti u ispravnost ovakvih budalaština? Fiskalizacija omogućuje kvalitetniju ponudu kumica? Dosta mi je…

Svako dobro,
vaš Kapitalac

EDIT: 
taman negdje dok sam objavio ovaj tekst jedan o istoj temi objavio je Index. Zbog izjave “predstavnika tržničkih štrajkaša” odlučio sam izmijeniti naslov teksta iz “Linićeve budalaštine o fiskalizaciji tržnica” u “Budalaštine u i oko fiskalizacije tržnica”.

Štrajkaši dakle ipak žele plaćati porez i time žele doprinijeti boljitku države. Dakle svojevoljno i sa željom žele se odreći dijela svoje imovine kako bi se državni proračun bolje punio i dati isti na raspolaganje političkim skupinama koje već godinama osiromašuju građane političkim makinacijama, kleptokratsko-kronističkim igrama i ozakonjenim lopovlukom. Osim toga od te iste ekipe štrajkaši traže da iznese model o primjerenoj fiskalizaciji djelatnosti na otvorenom prostoru. To je očito jedino sporno, kako sustav legitimnog lopovluka malo usavršiti za poslove pod vedrim nebom.

Ne znam. Meni se čini da je Liniću (i vrhovnim autoritetima tog ranga i svjetonazora), s ovom državom i narodom, sjekira pala u med i tamo će očito ostati.