Oznake

, , , ,

Hrvatski građani predali su čak 130.000 zahtjeva za besplatnu legalizaciju nekretnina, a ista je besplatna za nekretnine izgrađe prije 1968. godine. Očekuje se oko 500.000 zahtjeva ukupno, dakle ovih na kojima država neće zaraditi ni lipe je preko 25%. Evidentno previše – stoga Ministarstvo graditeljstva, predvođeno s Mrak-Taritaš, uvodi nova pravila igre (vijest).

Bez obzira ima li vlasnik potvrdu da mu je kuća izgrađena prije 15.02.1968. ista mu neće biti uvažena od te iste države, koja mu je potvrdu izdala i naplatila, sve dok se postojanje nekretnine ne dokaže dodatno – uvidom u zračne snimke koje su arhivirane u Beogradu. S obzirom da je tehnologija kojom su snimke načinjene zastarjela i da za digitalizaciju postoje samo 4 takva skenera u okolici (2 u Beogradu, 1 u Sloveniji i 1 u Makedoniji) domaći birokrati-nametljivci dogovorili su s tim državama posudbu skenera, pod kojim uvjetima ne znam ali sasvim sigurno ne besplatno, dok su sa srbijanskim birokratima dogovorili i posao – nepoznat broj njih ručno će skenirati i digitalizirati preko 40.000 tih snimaka (besplatno?).

U konačnici Mrak-Taritaš valjda očekuje da ni jedna od tih 130.000 nekretnina nema osnovu za besplatnu legalizaciju. Pretjerujem? Čemu onda osporavanje ispravnosti prethodno izdanih potvrda te sav taj dodatni angažman i trošak (kojeg će snositi, pogađate, građani RH nad kojima se vrši porezna represija, vezano i nevezano za ovu priču) oko skeniranja snimaka ukoliko tek neznatni postotak nekretnina nema osnovu za besplatnu legalizaciju?

Samo na taksama država će na ovih pola milijuna zahtjeva uprihoditi oko 35 milijuna HRK. I to je tek simbolični dio u ukupnom trošku gdje se našlo još parazita koje će primiti dozu novca građana pa i zaštićenih skupina poduzetnika poput ovlaštenih arhitekata i geodeta koji sada trljaju ruke.

EDIT 10.07.2013: Min. Graditeljstva ustanovilo je preko 770.000 zahtjeva za legalizaciju. Vladin odgovor na upit o iznosu prihoda od taksi na Twitteru:

Vlada R. Hrvatske ‏@VladaRH2m
@kapitalactwitt Vezano uz tvoje pitanje o #legalizacija, korist od naplate biljega od 70 kuna po zahtjevu, ukupno iznosi oko 56 mil kn

grill_roberto_rusenje

Ovaj stari objekt na uglu Koturaške i Savske (Zagreb) ruši se danas. Nije u funkciji već godinama i mnogi će se složiti da bi ga i trebalo srušiti no kada bi osim toga trebali otvoriti novčanik i platiti sat rada bagera, odvoz i zbrinjavanje otpada, možda bi im bilo i svejedno što tamo stoji. Ovako se trošak provlači kroz proračun pa porezni obveznik nema osjećaj da ga sam snosi.

Svako dobro,
vaš Kapitalac