Oznake

, , , , , , , , ,

Sredinom kolovoza 2012. napisao sam tekst ‘Poticaji turizmu Hrvatima onemogućuju ljetovanje‘ potaknut rezultatima ankete Večernjeg lista u kojoj je 67% glasača dalo do znanja da neće na ljetovanje te godine.

Potpuno isti rezultat i ove godine:
vecernji_ljetovanje_anketa2

Unatoč povećanju broja noćenja u odnosu na prošlu godinu, što je pohvalan rezultat na kojem ne treba zahvaljivati Vladi već pukoj sreći koja je Hrvatskoj dala predivno more, te postepenom razvoju ponude tijekom godina na kojem možemo zahvaliti jedino privatnom kapitalu i inicijativi – i tako treba biti, isti broj Hrvata i dalje ne ide na ljetovanje. Zašto?

Vlada te iste građane nemilosrdno iscrpljuje porezima pa onda tim novcem potiče razvoj turizma prema vlastitom despotskom viđenju. Bez obzira radi li se o vladinim programima poticanje bazenogradnje, zapošljavanja sezonskih radnika, sufinanciranja manifestacija, strukovnih udruga hrvatskog Jadrana, hotspotova, inovacija u turizmunajnovije dugoročne strategije razvoja turizma ili bezbroj drugih kanala kroz koje novac građana odlazi paušalno u turizam većina građana ipak si ne može priuštiti ljetovanje.

I moj zaključak stoga može jedino biti isti kao i lani – kako bi građani mogli ljetovati moraju za to imati novca. Sva sila poticaja turizmu, koje su morali platiti kroz porezni sustav, a da toga nisu svjesni, nije im omogućila taj “luksuz” ali mnogim ponuđačima turističkih usluga omogućila je jeftin izvor novca kojim su razvili ponudu usluga za neku treću osobu, koja je tek u rijetkim slučajevima taj napačeni porezni obveznik.

No dobrobit poreznog obveznika ne zanima Vladu. Nju zanima korist od povećanja turističkog prometa, a isto znači i više novca u državnoj blagajni kojeg može trošiti u neke nove sulude svrhe, ponovno po volji i sasvim sigurno ne na dobrobit poreznog obveznika. Stoga jedino što porezni obveznik može učiniti jest buniti se glasno i jasno protiv vladinih politika poticaja i razvojnih strategija u svakom obliku u kojem se pojave, jer u njihovoj provedbi on je samo pomoćno sredstvo – izvor novca.

Svako dobro,
vaš Kapitalac