Oznake

, , , , , , , , , , ,

Jučer je pušten u promet pola milijarde kuna vrijedan tunel Sv. Ilija kroz Biokovo. Danas, besplatni autobusi voze Imoćane na prosvjed i blokadu tunela. Razlog – naplata tunelarine!

Tijekom izgradnje tunela lokalno stanovništvo naravno nije prosvjedovalo zbog jednako tako nepravedne činjenice kako tunel u većini financiraju porezni obveznici koji od njega neće imati nikakve koristi, dok su lokalci u tom trošku tek beznačajna manjina. No sada se postavljaju pred problem naplate kao da su u potpunosti sami sudjelovali u trošku izgradnje. Pokušale su pomoći i lokalne općine, sprječavanjem izdavanja lokacijskih dozvola za postavljanje naplatnih kućica s obje strane tunela. Kako tipično razumijevanje problema u jednom kolektivizmom zatrovanom društvu.

Ne gledaju lokalci na tunel kao nevjerojatan dobitak – što je jedina istina, oni dobivaju nevjerojatnu infrastrukturu kojom se povezuje obala i Imotska krajina dok su trošak izgradnje izbjegli gotovo u cjelini i prebacili ga, političkim instrumentima naravno, na svoje sugrađane u cjelini. Naplata tunelarine od 20 kuna u potpunosti kompenzira trošak postojećeg zaobilaznog puta od Baške Vode do Zagvozda, jer toliko pa i više goriva u protuvrijednosti će uštedjeti prolaskom kroz tunel, a vremenska ušteda još je značajnija – sa zaobilaznih 45-50 minuta put se skratio na 15 minuta ugodne vožnje kroz tunel.

Nezadovoljni su bili i oni koji su jedva dočekali otvorenje i prolazak kroz tunel, a među njima poseban je jedan razočarani građanin koji je, kako kaže godinama radio na izgradnji tunela, a sada jadan mora plaćati da kroz njega prođe. Vidite vi ljudi nepravde. Skoro mi je došla suza na oko, ali onda sam shvatio da je čovjek godinama dobivao plaću za taj posao i da manipulira mojim emocijama. Kakva grubost, a još sam mu sufinancirao tunel kroz koji vrlo vjerojatno nikada neću ni imati potrebu proći.

sv_ilija_tunel_prosvjedi

Uglavnom očito je kako postoje nebrojene negativne posljedice državnog uplitanja u razvoj prometne infrastrukture. Osim što državnom rukom vođeni projekti u pravilu ispadnu preskupi, pa se građani desetljećima koprcaju u poreznom dugu, oni na neki način ljude tjeraju na apsurdne i neracionalne zahtjeve prema državi (kojoj je to povod za povećavanje birokracije), koristoljubivost, razdvajaju ih i raslojavaju, tjeraju na prosvjede i pretvaraju u emocionalne manipulatore.

Stoga te poslove treba prepustiti racionalnim interesima. Ukoliko između dviju općina postoji interes za izgradnjom tunela, onda obje trebaju zasukati rukave, pljunuti u šake, primiti lopate i pijuke u ruke i krenuti na posao. Kada iskopaju tunel onda neka postave i uvjete prolaska, u ovom slučaju to bi bilo besplatno za lokalce, a uz plaćanje za one koji to nisu. U svemu tome troška za njihove sugrađane kroz porez ne bi bilo i svi sretni i zadovoljni.

Svako dobro,
vaš Kapitalac