Oznake

, , , , , ,

Tema tjedna je očito pušenje i vezano uz izmjene zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Samo ću kratko ponoviti, dakle zakonom će se zabraniti bilo kakvo pokazivanje cigareta i duhanskih proizvoda na njihovim prodajnim mjestima, a teza iza te nepromišljene zabrane jest kako će uklanjanje cigarete od pogleda ljudi dovesti do smanjenja broja pušača, a posljedično i smanjenja oboljelih od plućnih bolesti uzrokovanih pušenjem. Više o tome sam pisao neki dan.

Danas novi moment, Vladin tvit i link na infografiku Europskog parlamenta:

Vlada R. Hrvatske ‏@VladaRH22m
RT @europarl_hr: Što čeka ljubitelje cigareta i drugih duhanskih proizvoda? #EP glasa danas. #Infografika

Od infografike koja je u potpunosti neusklađena s njihovom osnovnom idejom o borbi protiv pušenja (primijetite grafiku čovjeka koji puši, u prvom planu) i koja govori o pušačkim navikama Svijeta zanimljiviji je komentar Europskog parlamenta:

Smokers have so proved resilient to anti-smoking campaigns. Showing pictures of cancer-infected lungs on cigarette packs accompanied by bold warnings have not led to droves of people giving up on their cancer sticks. However, the EU is not giving up. In order to bring down the alarmingly high rate of European smokers, new legislation is being planned. Follow the EP’s public hearing on tobacco products Monday and check out our infographic for more details about smoking in the EU.

U prijevodu, pušači su se pokazali otpornima na protupušačke kampanje. Prikazivanje pluća oboljelih od raka na pakovinama cigareta uključujući i istaknuta upozorenja o štetnosti pušenja nije ih demotiviralo od posezanja za njihovim rak-štapićima. Kako bi smanjili alarmantno visok postotak europskih pušača u planu je nova legislativa! U tom smislu obraćat će se javnosti novim priopćenjima (prvo valjda slijedećeg ponedjeljka).

S obzirom da protupušačke akcije nisu postigle ništa, zanimljivo je kako to naši moralni nametljivci s Markovog trga ipak tvrde da te akcije postižu odlične rezultate i ustraju u izmjenama zakona u smjeru ograničavanja slobodne volje građana i kažnjavanja nepoćudnog ponašanja – koje u tu svrhu definiraju. Nije li prije svega nemoralno nekome braniti slobodnu volju, dakle da puši na svoju odgovornost, pa zatim lagati o pozitivnim učincima mjera koje ne daju nikakve učinke?

Kada dožive statistički debakl kao i njihovi europćanski uzori, kakve mjere slijede građanima pušačima? Tko posegne za cigaretom dobije batinom po prstima, a tko zapali ostane pod istom bez zuba?

tobacco_the_story_of

Svako dobro,
vaš Kapitalac