Oznake

, , , , , , ,

Zanimljiv članak u Autoklubu. Preporučam da ga pročitate kako biste vlastitim očima posvjedočili apsurdu postupanja birokracije vezano za korištenje vozila sa stranim registracijskim pločicama u Hrvatskoj.

Ukratko, Hrvatima nije dozvoljeno unutar Hrvatske voziti vozila sa stranim registracijskim pločicama i isto se načelno tretira kao nezakonita uporaba. Svatko tko se nađe zatečen za volanom takvog vozila, prema riječima carinika, naći će se u velikim problemima. Zašto je tome tako? Nemam pojma. No postoje iznimke od pravila koje vođene birokratskim postupkom otkrivaju niz krajnje besmislenih i otežavajućih koraka za domaćeg vozača stranog vozila.

Osnovni problem jest u tome što ste ušavši stranim vozilom u RH dužni o istome obavijestiti Carinu, jer “ulazak” podrazumijeva pokretanje postupka carinjenja za koje u ovom slučaju nema osnove. Dužni ste u roku pet dana, od dana ulaska u RH, podnijeti svojevrstan zahtjev za izuzećem od plaćanja posebnog poreza na motorna vozila.

No stranim vozilom možete ući u RH isključivo ako ste zaposleni negdje u EU ili tamo imate registriranu djelatnost, a vozilo je u vlasništvu te djelatnosti tj. pravne osobe. Međutim birokrate zanima i da li ćete vi to vozilo koristiti isključivo u svrhu obavljanja kakvog posla u RH. Ukoliko tome nije tako vi nezakonito uporabljujete vozilo sa stranim registracijskim pločicama i prema riječima carinika, naći će se u velikim problemima. Zašto je tome tako? Nemam pojma. Kako biste dokazali Carini da vozilo namjeravate voziti isključivo zbog potrebe obavljanja kakvog posla u RH dužni ste dostaviti joj hrpu izjava i dokaza:

  • pisanu izjavu vlasnika motornog vozila iz koje je nedvojbeno da je motorno vozilo prvenstveno namijenjeno za obavljanje zaposlenikovog posla izvan područja Republike Hrvatske
  • pisanu izjavu podnositelja zahtjeva da će se motorno vozilo u pretežitoj mjeri koristiti izvan područja Republike Hrvatske
  • ugovor o radu, potvrdu o zaposlenju ili drugi dokaz o stvarnom zaposlenju kod poslodavca  u drugoj državi članici Europske unije (ili)
  • dokaz o registriranom obrtu ili slobodnom zanimanju u drugoj državi članici Europske unije
  • dokaz da je podnositelj odgovorna osoba, partner, dioničar ili član trgovačkog društva ili poduzeća registriranog u drugoj državi članici Europske unije
  • presliku prometne dozvole

i za kraj jedna užasavajuća stvar:

  • druge dokaze koje Carinska uprava smatra potrebnim s obzirom na okolnosti slučaja

Postupak koji morate proći da biste opravdali to što vozite vozilo sa stranim registracijskim pločicama dovodi vas i do situacije u kojoj možete potpasti pod milost i nemilost Carinske uprave, odnosno imenom i prezimenom nekog carinika koji odluči od vas zatražiti kakav god dokaz smatra potrebnim s obzirom na okolnosti vašeg slučaja. To može biti primjerice vjenčani list, ukoliko idete u posjet vlastitoj obitelji, može biti i potvrda o prebivalištu osoba koje namjeravate posjetiti, potvrda o nekažnjavanju vas i svih članova obitelji koje namjeravate posjetiti, a možda i dokaz da ste u stanju napraviti 20 sklekova ili u protivnom pribavljajte nalaz kolonoskopije. Carinik vas može zatražiti što god želi.

Denver police recruits start academy

Koliko god da je ovaj postupak besmislen i skup (birokraciju plaćaju građani, porezni obveznici)  trebao bi imati jasan okvir bez mogućnosti da njime manipulira neki carinik prema vlastitoj volji. Nažalost tome nije tako, na štetu vozača stranih vozila, a na sreću birokracije i carinika. Naime ovime je sasvim sigurno otvorena nova koruptivna točka.

Ukoliko ste vozilo unajmili u EU i krenete na odmor u Hrvatsku također morate carini prijaviti ulazak i izložiti se mogućnosti pribavljanja dodatnih dokaza po volji carinika. Rok prijave za unajmljena vozila je kraći i iznosi tri dana od dana ulaska u RH.

Bilo da se radi o vozilu vašeg poslodavca ili o unajmljenom vozilu dužni ste napustiti Hrvatsku najkasnije petnaestog dana od dana ulaska, jer inače ste u nezakonitoj uporabi i prema riječima carinika, naći će se u velikim problemima. Zašto je tome tako? Nemam pojma.

Nakon isteka tog roka, u slučaju da ste vozilo uzeli na leasing, istim vozilom ne smijete ponovno ući u RH u narednih dvanaest mjeseci. Zašto je tome tako? Ponovno nemam pojma.

Ali znam da ovi postupci znače manje slobode u postupanju građana uz istovremenu kriminalizaciju benignih radnji poput vožnje automobila (samo zbog toga što je registriran u EU), pokoravanje suludim zakonima i pravilnicima, rast birokracije koja će te postupke nadzirati i u kontaktu sa građanima provoditi vlastitu volju – i kakva god da ona bila bit će u skladu sa zakonom koji im daje odriješene ruke.

Svako dobro,
vaš Kapitalac