Oznake

, , , , , , ,

odmor_saborskih_zastupnika

Neki dan Linić se pohvalio kako više od 80% građana podržava fiskalizaciju (točnije 81,6%). Nekako mi se učinilo da stoga 20% građana istu ne podržava i eventualno shvaća svu njenu štetnost po građane i njihovu imovinu. Ipak vjerojatnije je da tih 20% fiskalizaciju ne podržava iz nekih drugih razloga, poput primjerice onoga koji su naveli u sindikatu tržničara – da fiskalizacija nije praktična ali porez se mora plaćati, jer reda mora biti, stoga žele drugačiji oblik financijskog kažnjavanja oporezivanja vlastitog rada.

Prema anketi Večernjeg više od 94% građana smatra da bi saborski zastupnici trebali smanjiti svoju ljetnu pauzu koja, usput rečeno, traje do rujna. Dakle 94% građana smatra da bi oni trebali sjediti više u saborskim klupama i samim time valjda donositi više zakona koji, bez osobite potrebe za diskusijom, idu tim istim građanima na štetu.

Što su saborski zastupnici i Vlada predaniji u svom poslu građani će snositi veći trošak i uživati manje osobnih sloboda, jer jedino se s tim stvarima kockaju političari koji svojim radom teže izgraditi uređeno društvo pokretano planskom privredom. Dakle građani to ili zaista žele, ili ne shvaćaju ulogu saborskih zastupnika u usmjeravanju države na taj put. U prvom slučaju to bi bila karakteristika mazohista, dok u drugom slučaju imamo potvrdu kolektivnog idiotizma. A možda i sama anketa djeluje na razvoj javnog mišljenja. Što je posrijedi, ne znam, samo slutim.

Saborske zastupnike bi se isplatilo poslati na plaćeni godišnji odmor, prema riječima kolege Libzarda, u trajanju od godine dana i to svake godine njihovog mandata. Drugim riječima, građanima bi se isplatilo platiti saborske zastupnike (i Vladu) da ne rade apsolutno ništa, jer sasvim sigurno ne bi bilo novih poreza i novih suludih zakona koji se pišu po potrebi slučaja. S vremenom građani bi naučili živjeti prema postojećem setu zakonskih odredbi i nakon potpune prilagodbe bilo bi im bolje. Naravno, našli bi mnoge rupe kroz koje bi se sasvim legitimno provlačili jer ono što zakonom nije zabranjeno zapravo je dozvoljeno. Vlada i Sabor, ruku pod ruku, bave se krpanjem tih rupa i ako ih zakrpaju sve, vjerujte mi, više ni na WC nećete moći otići, a da niste u kakvom prekršaju.

Svako dobro,
vaš Kapitalac