Oznake

, , , , , ,

jahaci_apokalipse

Prvi jahač: Vlada – Stoluje nad narodom i zakonom, obećava sigurnost i blagostanje, donosi lažnu nadu, ljude okreće jedne protiv drugih (fiskalizacija, poticanje ljudi da izdaju jedni druge za vladin račun).

Drugi jahač: Kronisti – kupuju privilegije od prvog jahača (zakon o strateškim investicijama, javna nabava, patenti, komore…), potiskuju slobodno tržište i slobodu izbora istovremeno uvjeravajući narod u suprotno.

Treći jahačPovlaštene skupine – primatelji poticaja i svi drugi koji se hrane sredstvima državnog proračuna iz interesa. Poljoprivrednici ucjenjuju visokim cijenama proizvoda, a mljekari prolijevaju mlijeko čija je proizvodnja potpomognuta novcem naroda, lažni invalidi, birokrati i ostali rentijeri.

Četvrti jahač: Sindikati – svim silama brane stanje koje su stvorila prva tri jahača, predstavljaju se narodu kao zaštitnici i spasitelji, zavode masu i dižu ustanke kojima je cilj pretvoriti masu u povlaštenu skupinu kockajući se slobodom pojedinaca koji će njihove privilegije plaćati svojim produktivnim radom, zalažu se za ograničenje rada kvalifikacijskim okvirima i licenciranjem radnika i struka, potiču prvog jahača da stvori još više sigurnosti, blagostanja i lažne nade.

Danas je dan osnutka Gospodarskog Socijalnog Vijeća, pakta četiriju jahača, kojem posvećujem ovaj simbolički tekst.

Svako dobro,
vaš Kapitalac