Oznake

, , , , , , , ,

Vlada je donijela odluku o usvajanju programa “Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo” kroz kojeg će posredstvom Hamag Investa, državne agencije za malo gospodarstvo i investicije tj. još jedne u nizu agencija za raspačavanje novca poreznih obveznika prema interesnim skupinama, pomoći mikro tvrtkama u začetku da zahvaljujući jeftinom novcu zagrizu žešće u šta god da već grizu. Pomoć dolazi u obliku kredita u iznosu do maksimalnih 70.000 HRK, uz 1,09% EKS i rok otplate maksimalno 5 godina.

Po definiciji mikro tvrtke su one s manje od prosječno 10 zaposlenih na godišnjoj razini i sa godišnjim prihodima manjim od 2.000.000 EUR. Iz javnih financijskih izvješća tvrtki može se doći do podatka o tome kako prosječna mikro tvrtka ima godišnje cca. 200.000 EUR prihoda (1,5 mn HRK). Maksimalni iznos kredita koji se nudi u programu mikrokreditiranja u odnosu na taj prosjek je gotovo beznačajan (manje od 5% godišnjeg prihoda prosječne mikro tvrtke). Dakle ne govorimo o iznosima kredita s kojima bi tvrtke mogle učiniti velike skokove u poslovanju, a prema uvjetima objavljenima u programu vjerojatno će većina otići na kupovinu informatičke opreme, ponekog alata u proizvodnim branšama, a do 50% može se koristiti i kao obrtna sredstva. No sredstva nisu namijenjena tim mikro tvrtkama već onima u začetku, sa neusporedivo manjim prihodima i koje prilikom traženja kredita u komercijalnim bankama nailaze na veliku prepreku – kreditne rizike.

Komercijalnim bankama je u interesu kreditirati perspektivne i time manje rizične projekte (ispred kojih stoje naravno tvrtke), a odbiti one neperspektivne i vrlo rizične. Sasvim logično. U interesu banaka, a ponajviše klijenata koji deponiraju svoj novac kod njih računajući na pozitivan pripis kamate, jest da novcu nađu plodno tlo. Ukoliko je projekt perspektivan kredit će dobiti čak i tvrtka u začetku, po potrebi i znatno većeg iznosa od 70.000 HRK. Što dakle sprječava mikro tvrtke u začetku da se sa svojim “super” projektima jave komercijalnim bankama? Pa to što ih većina zapravo nije super.

Za te neperspektivne poduzetnike Vlada uskače u pomoć ovim, a što drugo nego socijalnim programom. Kako točno Vlada i Hamag klasificiraju rizik? Pa evo ukratko uvjeta koji govore tko ima prednost u dobivanju kredita tj. koga vide manje rizičnim (a indirektno koga više rizičnim):

– Žene,
– mlade do 30 godina starosti,
– nezaposlene,
– invalide,
– Rome,
– poduzetnike u proizvodnim djelatnostima,
– poduzetnike koji posluju prema nekim indeksima razvijenosti (za detalje vidite odluke na koje se dokument referencira, mene ni najmanje ne zanimaju)

Dakle prve četiri skupine su dio hrvatske socijalne priče (prva ima dodatnu težinu jer iza nje je emancipistički ženski lobi koji ovime očito diskriminira muški rod – ali to je prema njima ok), peta skupina su predstavnici mita o reindustrijalizaciji Hrvatske, šesto je neka kvaziekonomska kategorija koju su izmislili nadobudni keynezijanski birokrati. Odluka je neustavna barem što se spolne ravnopravnosti tiče.

Uvjet koji Vlada postavlja pred korisnike ovih sredstava jest da Hamagu na raspolaganje daju dušu, doslovno. Svaki daljnji poslovni korak kreditirane tvrtke, vezano ili nevezano uz ovaj novac, tvrtka je dužna opravdati Hamagu kojeg ovlašćuje i da u svakom trenutku izvrši nadzor poslovanja u prostorima tvrtke – de facto ovime Hamag dobiva ovlasti financijske policije.

Iako uvjeti nisu nimalo atraktivni siguran sam da će se naći ponešto “perspektivnih” poduzetnika koji će nasjesti na ovu izvanrednu priliku, a mi namagarčeni porezni obveznici čijim novcem će se sladiti možemo samo šutke promatrati.

Ako vam ovo do sada nije dovoljno bizarno pazite sad ovo – upitao sam Vladu i Hamag putem twittera koliki je budžet namijenjen za ovaj program. Nemaju pojma. Kaže Vlada “U roku od 30 dana @HAMAGINVEST mora pripremiti sve potrebne akte za provedbu.” Bitno je da znaju da će dijeliti neki novac, da su žene prije muškaraca, reindustrijalizacija prije vlastitih ideja poduzetnika, da je kamata niska (ovdje će ujedinjeni idioti vjerojatno kritizirati komercijalne banke u stilu – “vidite kako kamata može biti i 1% bando kapitalistička!”), a to što im osnovni parametar projekta, budžet, nije definiran – u potpunosti irelevantno. Živjela socijalna država.

hamag_potpore

Svako dobro,
vaš Kapitalac