Oznake

, , , , , , ,

Dok se političar obraća narodu svako fućkanje ili uzvikivanje u tom trenutku deklarirat će se kao narušavanje javnog reda i mira. Slijedi progon, privođenje u policijsku postaju i prekršajna prijava (vijest, vijest). Kazna za fućkanje političaru je novčana ili zatvorska (do 30 dana). Ukoliko ste nešto popili prije fućkanja političaru država vas može uputiti i na liječenje alkoholizma.

Članak 1. Zakona kaže što su to djela protiv javnog reda i mira:

Prekršaji protiv javnog reda i mira su djela kojima se na nedozvoljen način remeti mir, rad ili normalan način života građana, stvara nemir, neraspoloženje, uznemirenost ili ometa kretanje građana na ulicama i drugim javnim mjestima ili ometa ostvarivanje njihova prava i dužnosti, vrijeđa moral, ometa vršenje zakonitih mjera državnih organa i službenih osoba, ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine, vrijeđaju državni organi ili se na drugi način narušava javni red i mir građana te djela utvrđena ovim zakonom.

Kada građanin fućka političaru onda se radi o nedozvoljenom načinu remećenja mira tj. o remećenju vršenja zakonitih mjera državnih organa, a dok političar na javnom okupljanju stvara nemir i neraspoloženje građana to očekivano spada u dozvoljeni način remećenja javnog reda i mira. Isto vrijedi i kada organi ograniče kretanje građana zatvaranjem prometnica zbog prolaska političara. Zato su stavili ovu boldanu klauzulu u definiciju javnog reda i mira. Ona omogućuje političarima da javni red i mir ne poštuju, a budu u skladu sa zakonom.

Zakon zabranjuje, pazite sad ovo, i omalovažavanje domaćeg novca. Dakle nemojte u javnosti baš govoriti kako kuna vrijedi 7,5x manje od EUR-a, niti kako država tiskanjem novca isti obezvrijeđuje i uzrokuje inflaciju, da vas ne bi tko od organa priveo, novčano kaznio ili strpao u zatvor.

Dijeljenje letaka na kojima piše “Vlada vas laže i krade” također spada u remećenje javnog reda i mira (članak 5.). Isto se nadovezuje na članak 16. koji kaže da nije dozvoljeno izmišljati i širiti lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana. Ne pomišljajte stoga javno govoriti o tome kako je javno zdravstvo propalo, mirovine prokockane, a država na samom rubu bankrota dok nas Vlada uvjerava u suprotno – time činite prekršaj govoreći laži i izmišljotine (prema Vladinim informacijama tu i tamo postoje neki sitni problemi ali načelno nam je super).

Nemojte slučajno ili namjerno zamazati službeno vozilo (članak 18.). Ako ste u skupini i službena osoba vam naredi da se raziđete – udaljite se jedan od drugoga 5 metara. Ako vam nakon toga ponovno naredi razlaz udaljite se još 2 metra i tako nastavite dok službena osoba ne smatra da više niste skupina. No nemojte si dovikivati tako razmaknuti jer i vikanje se kažnjava.

Ne nosite majice sa istaknutim zastavama stranih zemalja (članak 26.). Imam doma jednu sa zastavom Velike Britanije. Ne znam samo kako sada adekvatno zbrinuti takvu majicu? Je li dozvoljeno takvom majicom nadalje brisati pod? Da je spalim kako bih izbjegao kaznu? Smijem li prebojati zastavu?

I kako bi se pojam javnog reda i mira izrelativizirao do krajnosti tu je članak 37.:

Skupština općine odnosno skupština gradske zajednice općina može svojom odlukom, u skladu sa članom 1. ovoga zakona, propisivati i druge prekršaje protiv javnog reda i mira koji nisu predviđeni ovim zakonom.

fuckanje

Svako dobro,
vaš Kapitalac