Oznake

, , , , , , ,

U pripremi su izmjene Zakona o igrama na sreću.

Zakon inače regulira lutrijske igre, igre u casinima, igre klađenja te igre na sreću na automatima. Postoje još i zabavne igre (poker automati, pikado, biljar, fliper i slično) temeljem kojih se ne ostvaruju novčani ili drugi dobici u naravi ili pravima, a regulirane su Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Oporezivanje dobitaka od igara na sreću nije novost. Prema Zakonu o igrama na sreću dobitci u rasponu od 30.000 do 500.000 oporezuju se sa 15%, a oni viši sa 20%. Obračun i uplatu poreza obavlja priređivač igre.

Lutrijske igre (loto, keno, bingo i slične igre s brojevima) prema zakonu su ekskluzivno i monopolističko pravo Hrvatske lutrije d.o.o u državnom vlasništvu. Zašto? Zato jer je vjerojatnost dobitka u tim igrama najmanja, a masa uplata veća nego kod drugih oblika igara na sreću. Dobitci Hrvatske lutrije tako postaju prihod državnog proračuna. Stoga se za loto igre još kaže i “porez za budale”.

Čemu izmjene tog zakona tj. što u postojećem zakonu vlastodršce smeta?

Klađenje je za vlast siva zona, gora od sive ekonomije. Zašto i u čemu je razlika između klađenja i sive ekonomije? U tome što se u klađenju vrti velika količina gotovog novca, a kladioničke transakcije nije moguće oporezivati jer kladioničkim ulogom zapravo ništa ne kupujete niti dobivate.

Dobitak je relativna stvar povezana sa matematičkom vjerojatnošću (što se tiče loto igara) te bezbrojnim drugim čimbenicima (sportsko klađenje). Oporezuju se dakle samo dobitci i to prema visini iznosa kako sam naveo na početku (od 30.000 pa nadalje). Sasvim izvjesno je kako se suma svih pojedinačnih dobitaka isplaćenih u kladionicama unutar Hrvatskih granica kreće iznad iznosa periodičkih pojedinačnih dobitaka Hrvatske lutrije. Ili jednostavnije rečeno, svaki dan u Hrvatskoj građani ostvaruju mnogobrojne kladioničke dobitke, kladionice profit od uplaćenih uloga, a većina istih ne podliježe oporezivanju jer se radi o iznosima ispod 30.000 HRK. Kladionice naravno kao i svaka druga tvrtka plaćaju porez na dobit. No masa novca vlasti izmiče ispod radara i tome žele stati na kraj.

Jedna od manipulacija vlastodržaca u propagandi koju su pokrenuli ovih dana vidi se na samom početku vijesti Jutarnjeg koja kaže:

Ministarstvo financija priprema novi Zakon o igrama na sreću s namjerom kladioničarima zabraniti primanje uplata klađenja na lutrijske igre. Naime, kako tumače u Ministarstvu, taj vid klađenja u svojoj suštini predstavlja priređivanje lutrijskih igara od strane privatnih priređivača, a prema propisima samo Hrvatska lutrija ima pravo na priređivanje lutrijskih igara.

Priređivanje lutrijskih igara jest u monopolističkom ugovoru dano za pravo isključivo Hrvatskoj lutriji no praksa kladionica, kada govorimo o lotu, je nešto drugo – one zaprimaju oklade na lutrijske igre stranih priređivača i to pravo im je omogućeno Zakonom o igrama na sreću, članak 5., stavak 4., točka 2. koji kaže da se u tom slučaju radi o igri klađenja, a iste mogu organizirati i kladionice, a ne isključivo Hrvatska lutrija. Vratite se načas na prethodni pasus i vidjet ćete kako vlast ima osobit interes u priređivanju igara gdje su dobitci rijetki, uplate velike i tu žele monopol stoga mijenjaju zakon kako bi izbacili konkurenciju iz igre.

Moja pretpostavka je kako će prijedlog izmjena Zakona obuhvatiti i promjenu stope oporezivanja dobitaka na način da će se uvesti porez i na dobitke manje od 30.000 HRK. Tu se kreće većina gotovog novca, a gotov novac u rukama građana država ne voli i želi ga kontrolirati, ograničiti i u konačnici građanima oduzeti u što većem iznosu (npr. fiskalizacijom).

Bolju kontrolu novca omogućuje centralizacija (ova izjava je validna isključivo iz perspektive vlastodržaca). S obzirom da se lokalne samouprave dijelom financiraju iz paušalnog poreza na automate za zabavne igre novim zakonom će im ti prihodi biti oduzeti i prebačeni u prihode državnog proračuna. Ukratko, na svakom automatu za zabavne igre lokalna samouprava trenutno ubire 100 HRK mjesečno. Uz to vlasnici automata moraju platiti još niz parafiskalnih periodičkih nameta pa je trošak i veći. Kontrola automata podrazumijeva i bedaste postupke poput označavanja istih “nadzornim markicama” porezne uprave, a sve naravno kako biste lakše kiksali na nekom od bezbrojnih koraka koje morate uskladiti čime podliježete kaznenim mjerama na korist državne blagajne i vlastitu štetu. Lijepljenjem markice na automat građanin podliježe manipulaciji svoje vrste jer ista tobože simbolizira kontrolu i red, a zapravo se radi o bespotrebnom ritualu kojeg također morate platiti jer i markica košta.

Osobito je zanimljivo pitanje regulacije biljara gdje ste oslobođeni plaćanja 100 HRK mjesečnog poreza ukoliko imate na vidnom mjestu istaknutu markicu Hrvatskog biljarskog saveza. Da biste istu dobili morate se registrirati kao biljarski klub i platiti savezu članarinu. Uprava saveza naravno u rukama drži najveće biljarske klubove u Hrvatskoj pa dalje prepustite mašti na volju kako se to nečiji interes (hobi, biznis… svejedno) našao u jednom zakonu. O sprezi kleptokratskih političara i kronističkih poduzetnika preporučam tekst s bloga ‘Free-Man’s Perspective‘.

Kako bi vas vlast uvjerila da u cijeloj priči ne postoji nikakav materijalni interes, ma kakvi, u pozivu na javnu raspravu i propagandi kroz koju manipulira vašim mišljenjem, i želi vaše odobrenje za izmjenu zakona, navodit će teze o potrebi organiziranja klađenja na društveno odgovoran način, o zaštiti maloljetnika i ranjivih skupina društva, učinkovitiji nadzor sive ekonomije i kocke, podizanje općeg morala i sprječavanje ovisnosti o kocki te brojne druge slatkorječive i vrlo primamljive ideje koje nemaju nikakve veze s onime što će na kraju u zakonu biti izmijenjeno niti sa konačnim učincima tih izmjena koji isključivo i jedino donose financijsku korist i dodatnu moć vlastodršcima, a građane osiromašuju i oduzimaju im nebrojene osobne slobode.

U konačnici, da vlast smatra kocku nemoralnom, nepoželjnom ili štetnom onda bi je zakonom zabranila. Vlast želi više građana-kockara i više njihovog novca kroz što učinkovitiji sustav nadzora kockarskih transakcija. Sve drugo su priče za malu djecu.

loto

Svako dobro,
vaš Kapitalac