Oznake

, , , , , , , , , , ,

Ministarstvo kulture dodijelilo je klasteru pretežito ljevičarskih medija obilata sredstva na račun poreznih obveznika RH (a koga drugoga). Iznimku čine jedan manjinski, invalidski i nepristrani kulturni medij.

Četrnaest nezavisnih medija međusobno je podijelilo nešto manje od tri milijuna kuna bespovratnih sredstava temeljem prosudbe povjerenstva koje se povodilo određenim kriterijima ocjenjivanja. Niz tabličetina u kojima se nalazi detaljan pregled danih ocjena ne govore mnogo o motivima odabira. Oni su vidljivi na linku recenzija povjerenstva.

Ono što mi je kao zagovorniku libertarijanskih i kapitalističkih vrijednosti upalo u oči jest kako su na ovom natječaju osobito prosperirali mediji koji otvoreno kritiziraju kapitalizam i slobodu građana, koji hrabro propitkuju ekonomski i politički moćne, koji govore o marginaliziranim i socijalno ugroženim skupinama građana, o društvenim nepravdama, aktivizmu, koji prakticiraju redakcijsku demokraciju (?) ili se općenito zalažu za podizanje socijalnih prava građana koja se, znamo, ostvaruju posredstvom Vlade i njenih institucija.

Pregledavajući sadržaje web stranica tih medija uočio sam kako su mnogi od njih međusobno povezani, da ne ističem pojedince jer isto i nije u duhu kolektivizma kojeg šire, i načelno uživaju podršku vlasti kojoj odgovara da se o kapitalizmu i slobodi građana govori pogrdno, a promoviraju socijalne politike i ovisnost građana o državi. Tako navedeni mediji postaju širitelji ideologije vlastodržaca čije djelovanje vrijedi nagraditi novcem građana.

Kritika moćnika tako ostaje nužno usmjerena ekonomski moćnima, a izostaje kritika politički moćnih. S obzirom na duboku povijest hrvatskog kleptokratsko-kronističkog modela eksploatacije građana (poreznih obveznika) sumnjam da će dublja kritika ikada biti usmjerena prema ekonomskim moćnicima koji su svoj povlašteni položaj ostvarili zahvaljujući političkim pogodbama ili su se domogli kapitala putem politike subvencioniranja. Takva kritika ne bi zaslužila ovakvu nagradu jer bi izložila vlast kao kreatora tog modela. Ostaje dakle da nastave hrabro nasrtati na ono što nije hrvatski problem, a to je liberalni kapitalizam koji prakticiraju malobrojni hrvatski građani i temeljem kojega se puni državni proračun iz kojega se potom slade mnogobrojne povlaštene skupine u koje svrstavam i sve ovim putem subvencionirane medije.

Forum.tm, kojeg je zapalo 400.000 HRK kaže:

Ministarstvo kulture podržalo Forum.tm u sklopu potpore neprofitnim medijima. Da bi portal koji pripremamo bio što uspješniji, potrebna nam je i vaša suradnja

Ministarstvo kulture podržalo je Forum.tm na način da je putem poreznog sustava od poreznih obreznika otelo novac i redistributivnim mehanizmom usmjerilo na poslovni račun neprofitne udruge Dom kulture Zagreb. Ne znam što više očekuju od građana? Nije im dovoljno 400.000 njihovih kuna? Daljnje uplitanje građana u djelovanje ove neprofitne udruge sasvim sigurno znači i dodatne poticaje udruzi putem političke redistribucije u budućnosti. Interes većine građana tako je u suprotnosti sa interesom ove neprofitne udruge koja se političkim putem i legitimno (ali sasvim sigurno nedemokratski) bori da na račun građana ostvari profit za sebe. Navedena praksa suprotna je tržišnim principima.

Budući da je riječ o 400 tisuća kuna poreznih obveznika, tu smo odluku dočekali s radošću,…

Dakle poznato je vodstvu Doma kulture Zagreb na koji način im je osiguran novac i osobito su radosni zbog toga što im je politika pružila mogućnost da se domognu besplatnog novca građana na kojeg smatraju da imaju pravo iz prostog razloga što se bave problematikom koju je vlast identificirala kao važnu. Svaka čast ekipa.

Osobito je zanimljiva web stranica TV emisije “Cenzura” čijem sadržaju možete pristupiti isključivo putem upisivanja nekakvog korisničkog imena i šifre. Za sve ostale pristup je onemogućen (401 Authorization Required). Udruga koja stoji iza emisije dobila je na ovom natječaju 95.000 HRK.

Preostali slavodobitnici besplatnog novca građana su portal H-Alter, Fade in, portal Kulturpunkt, portal VoxFeminae, booksa.hr, Radio Student, Crol.hr, Radionet, Nepokoreni grad, Crveni kotač i In-portal.

Može tko reći kako Kapitalac cjepidlači oko tri milijuna kuna. To je okvirno 3 kune po poreznom obvezniku. No tko je ikada bacio oko u rashodne državnog proračuna može posvjedočiti tome kako je ovo tek jedna u nizu gozbi na račun poreznih obveznika. Godišnje, samo putem poticajnih politika i redistribucije, vlast podijeli više od deset milijardi oporezovanih kuna. A to je okvirno 10.000 kuna po po poreznom obvezniku. One najugroženije skupine građana za taj novac rade i nekoliko mjeseci te ostaju zakinute za mnoge osobne radosti zbog ideje kako je tuđa zanimacija vrijedna te žrtve.

Kapitalac stoga nikada nije i nikada neće aplicirati na ovakve natječaje, samostalo ili kao dio nekog budućeg libertarijanskog klastera, jer smatram plansku redistribuciju kapitala nemoralnom rabotom, legitimnom krađom. Prema svojim sugrađanima, njihovom radu i zaradi koju njime ostvare imam apsolutno poštovanje. Svoje poglede na društvo i nepravdu nikada neću promovirati na način da državu šaljem na njih s ciljem da im njihova prava oduzme i dodijeli meni zbog onoga što sam smatram vrijednim kakvog “višeg cilja”.

Svako dobro,
vaš Kapitalac