Oznake

, , , , , , , , , ,

475.000 građana ostvarilo je pravo na povrat poreza na dohodak za 2012. temeljem godišnje prijave poreza. Brojka proizlazi iz 80% dosad obrađenih zahtjeva kojih je oko 680.000. Dakle biti će preko pola milijuna. Iznos ukupno preplaćenog poreza je oko 1,1 milijarde HRK. S obzirom da je državni proračun u sve većem deficitu, a Vlada fiskalno neodgovorna i rastrošna, povrat će se moći izvršiti jedino kroz daljnje povećanje deficita tj. kroz novi dug na račun građana kojim će Vlada podmiriti ove obveze.

Dio građana nažalost nije uspio vratiti dio oporezovanog novca jer su poreznici, koji svaku pojedinačnu prijavu ponovno obračunavaju, ustanovili kako njih gotovo 50.000 državi “duguje” novac tj. dužni su u državni proračun uplatiti razliku do ukupnog obračunatog iznosa poreza. Država od njih potražuje dodatnih 200 milijuna HRK.

Tim građanima vrijedi pomoći da se bolje pripreme za narednu poreznu prijavu kako ih neznanje ne bi dovelo u lošu situaciju. Naime većinu poreznih prijava građani nisu dužni podnijeti. Radi se o prijavama poreza na dohodak od nesamostalnog rada pa ukoliko im izračun prije podneska pokaže da su u dugu tada im je bolje obrazac poderati i baciti u smeće nego li ga kovertirati i adresirati na Poreznu upravu.

Također nije preporučljivo slati obrasce porezne prijave u kojima ste preskočili ispuniti iznose primitaka i poreza ali skočili ispuniti svoje osobne podatke kao i podatke članova obitelji koje uzdržavate (vašu djecu primjerice). Time činite medvjeđu uslugu poreznicima, a dozivate vraga u kuću da vam čini štetu. Tako će ovih 50.000 građana, svaki u prosjeku sa 4.000 HRK, umjesto napuniti frižider, servisirati automobil i obvesti se za vikend s obitelji na odmor u toplice, uplatom tog novca u državni proračun, zahvaljujući redistributivnoj politici, potpomoći neke druge građane da tim novcem čine korist za sebe (socijalna politika, programi poticanja i razvoja gospodarstva…).

Ukoliko cijenite vlastiti rad potrudite se naučiti što to država od vas traži te na koji način možete izbjeći ta potraživanja i minimizirati osobne gubitke, naravno na legitiman način.

porez_udobno

Svako dobro,
vaš Kapitalac