Oznake

, , , , ,

Špekulacije o gašenju Državnog inspektorata pokazuju se točnima. Centralizirano inspekcijsko tijelo, tobože neovisno, bit će ugašeno, a zaposleni inspektori, njih oko 800, bit će raspoređeni na nove dužnosti po ministarstvima ovisno o specijalnosti.

Imam osjećaj kako je među dijelom građanstva nastala panika, osobito u onom dijelu koji je uvjeren u sve lošiju kontrolu države nad građanima, osobito onim bogatima, pa tako nastale društvene probleme, osobito vezane uz ekonomsku krizu, vežu uz nedostatak kontrole. To je po mojem mišljenju uvjerenje koje ne nalazi mjesta u stvarnom stanju stvari.

Realno dešava se upravo suprotno. Raspoređivanjem inspektora po resorima inspekcijski nadzor se multiplicira. Više neće postojati jedno inspekcijsko tijelo koje će građane nadzirati već n inspekcijskih tijela. Tako će se jedan inspekcijski nadzor pretvoriti u n nadzora, što znači da će se na nadzor trošiti više birokratskog vremena, ali i efektivnog vremena nadziranog subjekta koji će morati otvoriti vrata svakoj inspekciji kao i očitovati se svakoj od njih pojedinačno o uklanjanju eventualne nepravilnosti koju su ustanovile, svaka u svojem specifičnom području interesa.

Tako disperzirane inspekcije biti će osobito motivirane u opravdavanju vlastitog rada, de facto će jedna drugoj konkurirati, stoga je za očekivati da one rade znatno predanije nego do sada pod jednom institucijom. Dakle o efektivnom gašenju inspektorata nema ni govora, radi se tek o formalnom gašenju, a inspekcijski nadzor dobiva novu i učinkovitiju dimenziju.

inspektor

Svako dobro,
vaš Kapitalac