Oznake

, , , , , ,

Može li priča o poticajima biti bizarnija od same činjenice da su poticaji ništa drugo do li novac opljačkan jednim građanima u ime drugih građana koji su skloni političkoj borbi za ta sredstva?

Može!

Europska komisija nudi 1,2 milijuna eura poticaja ribarima za izlazak iz ribarstva! Naravno, pozadina je i u ovom slučaju vizija nekog EU birokrata kako je ribarska flota mediteranskog priobalja jača od prosjeka EU pa će davanjem bespovratnog novca ribarima mediterana te ribare pretvoriti u nešto drugo, mediteransku ribarsku flotu uprosječiti sa EU, zaštititi ribolovni fond, okoliš, šta god već i u osnovi je nebitno. U tom smislu raspisan je natječaj za testiranje te ludosti, kodnog imena “MARE/2013/09 – čuvari mora”, na koji će se vjerojatno navući izvjestan broj ribara polakomljenih za besplatnim novcem. Specifični ciljevi natječaja otkrivaju zastrašujuće manipulacije građanima (identificirati, testirati, utvrditi) u ime realizacije birokratske vizije. Rastuću europsku totalitarnu birokraciju ne zanimaju realne potrebe tržišta već modeliranje ekonomije u maniri centralističkih planera. Socijalizam par excellence.

Medijska kritika kao i obično nije usmjerena budalaškim namjerama birokrata, i preispitivanju štetnih ideja koje nude i nameću građanima, nego prema nespremnosti domaće birokracije da povuče taj “besplatan” novac. Krivi su tako redom ministarstvo poljoprivrede, uprava za ribarstvo, obrtnička komora, ceh ribarstva, njihove internetske stranice pa i neki birokrati glavom i bradom, što nisu na vrijeme obavijestili i nagovorili ponekog ribara da ostavi svoj brod, postane pokusni kunić u ovom testnom projektu, uzme besplatan novac i otvori recimo obrt za krpanje mreža ili pravljenje mamaca za preostale ribare, dojučerašnje konkurente. Ako projekt ne pokaže željene rezultate i propadne, birokrate neće biti osobito briga, jedan ribar više-manje, neka se prijavi u neki od programa socijalne pomoći.

potonuli_brod_barroso

Svako dobro,
vaš Kapitalac