Oznake

, , , , , , ,

Krajem srpnja na snagu je stupio nadopunjeni Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koji nalaže prodavačima duhanskih proizvoda, načelno svim trgovcima mješovitom robom, da u roku od dva mjeseca prodaju istih usklade sa novim pravilima, a ona proizlaze iz novih hipoteza o metodama sprječavanja pušenja kao neželjenog oblika ponašanja (moralni obrazac koji definiraju vlastodršci) prema kojima će sakrivanje duhanskih proizvoda od očiju pušača doprinijeti smanjenju te štetne navike. Mjere se predstavljaku kao osobito značajne kod malodobnih skupina kojima se marketinškim trikovima lako manipulira – kažu neimenovani stručnjaci i njihova istraživanja.

O tome sam pisao ovdje i ovdje kada je bilo aktualno, u smislu prezentacije tih mjera, pa bacite oko da se podsjetite jer bilo je zanimljivih detalja poput primjerice državnog poticanja sadnje duhana novcem poreznih obveznika s jedne strane, a s druge strane uvođenja zabrana pušenja i kažnjavanja istog od te iste države tj. njenih zakona.

Kako je rok od dva mjeseca za prilagodbu istekao 22.09.2013. tako su se počeli nazirati prvi učinci zakonskih mjera. Jučer sam tako zatekao zanimljiv prizor u jednom shopping centru, dok sam usput rečeno, utaživao svoju konzumerističku glad za kruhom, mlijekom, brašnom, uljem, šećerom, jednom srijemskom kobasicom i drugim luksuzima koje socijalistički aktivisti preziru – poput recimo slanih štapića ili dorina čokolade kao primjera kapitalističkog proizvoda kojim se građanima ispire mozak…. ok zabrijao sam

…uglavnom prizor je bio zastor u jednom Tobacco shopu. Zapravo cijeli tobacco shop je obučen u zastore, najlonske vrećice i slična pokrivala kojima se sukladno zakonu sakrivaju duhanski proizvodi od očiju ljudi. Ispred tobacco shopa štand sa militarističkim gadgetima, a među njima bezbroj vrsta noževa, oštrice raznih fela i duljina. Kraj tog štanda kupinovo vino, kupinova rakija. Malo niže dućan sa zdravom hranom, ulje i proteini konoplje. Got the picture?

Cirkus u koji se pretvorio tobacco shop zahvaljujući dopuni zakona sada privlači više pažnje nego li u svojim najboljim danima.

Pita me klinka: “Tata, što je tamo iza zastora?
Odgovaram: “Cigarete dušo, cigarete.

Klinka: “A zašto su iza zastora?”
Ja: “Zato jer su političari tako rekli” (maloj upitnik iznad glave)

Klinka: “Mogu pogledat?
Ja: “Možeš dušo, možeš

skrivene_cigarete_male

Još jedan kiosk:
photo(2)

i dio tobacco shopa gdje se mogu konzumirati duhanski proizvodi:
photo

Svako dobro,
vaš Kapitalac