Oznake

, , , , , , , , ,

Kada se zakonodavac ne želi ili ne može pridržavati nekog zakonskog pravila tada mu preostaje ili da se skine s vlasti ili da izmijeni zakonsko pravilo i svoje postupke učini legitimnima.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je na snazi sadrži jedno vrlo jednostavno pravilo, fiskalno pravilo:

Ukupni rashodi općeg proračuna izraženi udjelom u procijenjenom bruto domaćem proizvodu godišnje će se smanjivati za najmanje 1 postotni bod.

To znači da se deficit mora smanjivati za jedan postotni bod godišnje sve dok razlika između prihoda i rashoda proračuna bude jednaka nuli, što nadalje definiraju stavci (2) i (3) članka 5. Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Dakle ako je deficiti 10% u roku od 10 godina on bi trebao biti anuliran. Prilično jednostavno pravilo. Po mojem mišljenju čak izvrsno. Takvi bi trebali biti svi zakoni – jednostavni.

Odgovornost za poštivanje fiskalnog pravila leži prije svega u liku ministra financija. Ukoliko pravilo ne ispoštuje zakon određuje da stavi svoj mandat na raspolaganje Vladi. S obzirom na poznatu činjenicu kako vladini čelnici ne mogu biti i nisu fiskalno odgovorni bilo je i za očekivati da se zakon u dogledno vrijeme izmijeni. O tome se govorilo još u srpnju, a sada to vrijeme je došlo.

Zakon se mijenja u smjeru odricanja od načela jednostavnosti i uvođenja načela kompleksnosti i referenciranja na direktive EU. Zadržavanju fotelja ne smije se naći na putu neki tamo jednostavan zakon i pravilo.

Tri kratka stavka iz petog članka postojećeg zakona zamijenit će sedam potpuno novih, a bit će uveden i dodatni članak vezan za makroekonomske i proračunske projekcije sa pet novih stavaka. Svi do jednoga su izrelativizirani do krajnjih granica i načelno dozvoljavaju da bilo kakve makroekonomske špekulacije budu zakonski opravdane, osnosno u okviru fiskalne odgovornosti. Jedino konkretno zakonsko ograničenje odnosi se na postotak deficita koji ne smije prijeći 3% BDP, a javni dug 60%. Zapravo smije prijeći i te granice ali u tom slučaju se aktivira mjera prekomjernog deficita te potpadamo pod direktive EU. Fiskalno odgovorni će postati i direktori javnih tvrtki, žrtvena janjad s prve linije obrane, na koju će propaganda vlastodržaca prebacivati odgovornost za vlastite podbačaje.

Spomenuo sam zadržavanje fotelja. Nisam bio sarkastičan. Postojeći zakon propisuje mjeru odgovornosti za ne pridržavanje fiskalne odgovornosti – stavljanje mandata na raspolaganje Vladi. Novim zakonom ti isti ljudi žele prestati biti politički odgovorni za svoje postupke pa će umjesto stavljanja mandata na raspolaganje uvesti prekršajnu mjeru – novčanu kaznu od 5.000 do 25.000 HRK za čelnika koji nije bio fiskalno odgovoran. Funkcije tako ne mogu biti žrtvovane, tek poneka kuna, a ako se prisjetimo da im se plaće isplaćuju od novca oporezovanog građanima tada je jasno da oni zapravo ne podnose nikakvu žrtvu.

Kada bi osnovno pravilo ostalo neizmjenjeno (članak 5.) siguran sam da bi se vlastoljupci naplaćali kazni, vjerojano ovih minimalnih, ali kako se osnovno pravilo mijenja, muti i komplicira, izgledno je kako će zahvaljujući tome oni ubuduće biti jedino fiskalno odgovorni i unatoč tome što bi državne financije mogle biti u sve lošijoj situaciji uslijed nastavka trenutnih financijskih politika države.

Svako dobro,
vaš Kapitalac