Oznake

, , , , , , , ,

Lijepa beograđanka Katarina privukla je pažnju javnosti davši otkaz na osebujan način. Svukla se do gola i oko sebe omotala poveći komad papira na kojem je ispisala – DAJEM OTKAZ!

Super fora. Doista, sviđa mi se, bez sarkazma.

Naime njoj je dosta uredskog posla koji joj oduzima vrijeme i slobodu, a ono malo što joj od nje ostane nije joj dovoljno da se odmori niti druži s prijateljima ili bavi onime čime bi se htjela baviti. Iako je u određenom trenutku vjerojatno sama donijela odluku da će raditi taj posao sada ga ipak više ne želi. Otkaz je ono što će riješiti sve njene dileme. Za sada.

Međutim u porukama koje usporedno s performanceom upućuje javnosti vidim ozbiljan problem. Kaže kako je otkaz njen osobni bunt protiv kapitalizma i načina rada koji je poguban za ljude, osobito žene. Tu još nema problema, jer ideološke poruke i nisu same za sebe problematične, dok ne dođemo do alternativnih metoda kojima zagovara “nešto drugo”. Sada dolazimo do ključnog dijela gdje kaže:

“Vjerujem u prirodu, vjerujem si čovjek može osigurati ono što mu treba. Već dugo sam vegan i želja mi je da imam svoj vrt, da živim i hranim se zdravo”

Je li vam upalo u oko ono na što ciljam? Evo pomoći –

Katarina bi išla za sebe. Što je fantastičan i hvale vrijedan korak. Težak i rizičan korak. Usput opisuje svoje prehrambene ideale i težnju ka zdravom životu.

Kako bi to postigla ona želi imati svoj vrt. Taj vrt pretpostavljam organizirat će kako sama zamisli, u njemu saditi ono što sama odluči saditi i uživati u plodovima koji izrastu na njenoj muci, znoju i odricanju. Na tu zaslugu ona treba imati apsolutno pravo.

Katarina bi se jako razočarala kada bi shvatila kako joj jedino kapitalizam i privatno vlasništvo mogu omogućiti da ostvari taj cilj i osigurati da u svakom trenutku on ostane njen. U suprotnom, prihvaćanjem neke kolektivističke ideologije poput primjerice socijalizma, ona ne bi imala pravo na “svoj vrt”, a plodovi koji bi u tom vrtu izrasli na njenoj muci, znoju i odricanju ne bi bili njeni.

Gotovo sam siguran da ona to ne želi. Katarina želi kapitalizam za sebe. Bilo bi stoga pošteno da dopusti da u kapitalizmu uživaju i drugi pa tako i njen dojučerašnji šef.

katarina_daje_otkaz

Svako dobro,
vaš Kapitalac

Foto: Facebook