Oznake

, , , , , , , , ,

Država građanima Hrvatske popali u prosjeku 55% onoga što zarade. Uglavnom kroz porezni sustav. Nemaju oni tu mnogo prostora za eskiviranje. Novac koji se na taj način slije u državni proračun redistribuira se pod kapom vladinih ministara, svojevrsnih resornih duždeva.

Kako se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj krizi tako se u krizi nalazi i državni proračun. Unatoč tome što su građani tom proračunu u funkciji sa više od polovice vlastitog bića on i dalje traži još. I gladan je. Uvijek nezasitan. Ministri (državni upravljači), u nemogućnosti da u sumi nedostatna sredstva redistribuiraju prema vlastitim idealima, na obećanju kojih su od građana dobili vlast u ruke, pokazuju svoje pravo pokvareno lice. Kada im se u proračun ne slije onoliko novca koliko su planirali redistribuirati tada jedan drugome postanu ljuti neprijatelj. Postanu poput hijena koje su se dočepale plijena ali nedovoljno masnog da ih sve zasiti.

U svjetlu nadolazećeg rebalansa proračuna oni su se okupili oko zamišljenog (oni naime već kalkuliraju što će prikupiti pa dijeliti sutra, a ne ono što imaju) ali premalenog plijena, zarili svoje zube duboko u njega, svaki sa svoje strane, pa stali vući svaki na svoju što jače može. Od tog plijena oni dijelom žele nahraniti svoje biračko tijelo, a svakome je njegovo pitanje važnije od pitanja od onog koji je zagrizao plijen sa suprotne mu strane. Ostojiću zdravlje, Jovanoviću obrazovanje, Opačićki socijala i tako dalje. A i sam plijen, onako ranjen od njihovih očnjaka i polumrtav, preklinje čas jednu, čas drugu hijenu da mu ne otkida baš od tog uda u koji je dobro zagrizla, a kada joj očnjaci treće zvijeri zadaju bol na drugom ekstremitetu tada krene preklinjati i nju da mu se smiluje.

Porezni obveznici uglavnom ne mogu izbjeći svoju sudbinu, da su tek puko sredstvo realizacije državnog proračuna, meso za predatore, ali mogu se zamisliti o tome baš u ovom trenutku kada vlast ovako javno oštri zube kojima će im već sutra otkidati dio po dio.

Svako dobro,
vaš Kapitalac