Oznake

, , , , , , , ,

Jučer sam dobio obračun potrošnje plina za proteklo tromjesečje, par novih uplatnica i još jedan papir koji mi je odmah zasmrdio na nešto novo. Ispostavilo se da imam dobar njuh.

Osim što su prije nešto više od godine dana obračun cijene plina zakomplicirali prelaskom s metode “cijene po kubiku” u kompliciranu metodu sa varijabilnim parametrima (ogrijevna vrijednost, kilovati, fiksne tarifne naknade…) sada su uveli još i faktor korekcije. A taj se pak faktor odnosi na korekciju vrijednosti stanja koje pokazuje plinsko brojilo. Plinarsko-monopolistički lobi isposlovao si je zakonski akt u kojem uvođenje faktora korekcije opravdava primjerice atmosferskim oscilacijama tlaka zbog čega plinska brojila pokazuju stanje sa greškom. Primjenom tog revolucionarnog faktora korekcije, koji je u pravilu veći od 1, dobiva se pravo stanje potrošnje plina, a plinara još poneku kunu na računu.

Iako sam prema brojilu potrošio 140 m3 plina taj broj morao sam pomnožiti sa faktorom korekcije 1,0073 (to je formulom odredio stručnjak zaposlen u plinarsko-monopolističkom lobiju) da bih dobio “stvarnu” potrošnju od 141 m3. Moš mislit. Ako brojilo ne pokazuje stvarnu potrošnju onda brojilo jednostavno ne valja, a kupcu se prodaje nešto što nema jasno određenu cijenu, dakle krši se zakon o obveznim odnosima i onaj o zaštiti potrošača. Bilo kako bilo u plinari su našli način kako od potrošača izvući još poneku kunu.

Uz to, jednu stvar su i zabrljali. Spomenuo sam fiksnu tarifnu naknadu. Oni je zovu Ts2. Do primjene nove metodologije ona je iznosila 16,5 kuna za sve potrošače. S novom metodologijom uvedene su različite kategorije potrošača odnosno tarifni modeli “TM1 do TM12” gdje svaki ima propisan iznos naknade koja se plaća povrh potrošenog plina. Prema obračunu strpali su me u tarifni model TM2 gdje je propisana fiksna naknada od 10 kuna mjesečno no u obračunu su ipak koristili staru vrijednost od 16,5 kuna. Eto, pa se ti njima žali.

Zapravo vjerujem da oni računaju s time da su stvar toliko dobro zakomplicirali da se žaliti neće nitko (jer ne kuži igru ili mu je jednostavnije platiti).

Živjeli državni monopoli, a ja idem malo proštrumpfati koliko bi me izašla investicija u centralno na drva…

plinsko_brojilo

Svako dobro,
vaš Kapitalac