Oznake

, , , , , , ,

Na današnjem otvaranju konferencije Hrvatskog novčanog tržišta u Opatiji guverner HNB-a g. Boris Vujčić izjavio je sljedeće:

“Izgubili smo puno previše vremena ne baveći se stvarnim problemom održivog rasta da bi si dopustili luksuz zavaravanja time da ga je moguće riješiti čarobnim štapićem tiskanja novca, probleme treba rješavati ondje gdje stvarno jesu”

Sama izjava mogla bi značiti svašta no u prezentaciji koju je održao na otvaranju on jasno izražava svoj konzervativan stav u pitanjima monetarne politike ali upućuje zdravu liberalnu kritiku prema politikama koje neposredno provodi Vlada i koje su nas dovele u sadašnju situaciju.

Siguran sam kako će guverner HNB-a postajati sve značajnija osoba u poticanju reformi koje su nužno potrebne Hrvatskoj. Taj poticaj on će činiti tako da nastavi braniti kunu od inflacije ali i samu neovisnost centralne banke od utjecaja Vlade. U ovim okolnostima tu poziciju u potpunosti podržavam jer u izvjesno kratkom roku može prisiliti Vladu na nužne reforme (bolne za njih same, ali blagotvorne za građane) jer više neće tražiti izlaz u instrumentima monetarne politike što u posljednje vrijeme postaje česta pojava.

Svako dobro,
vaš Kapitalac