Oznake

, , , , , , ,

Kako država gleda na zamrznuto tržište nekretnina?

Gleda ga kao golemi izvor nenaplaćenih poreza! Ministar Lalovac, kojem će buđenje usnulog tržišta nekretnina biti gotovo pa glavna zanimacija u naredno vrijeme, smatra problematičnom razinu duga građevinskog sektora prema financijskom, a osobito zbog trenda ostvarenih prihoda koji postaju sve manji i tako povećavaju nelikvidnost. U toj činjenici on vidi kako mu iz ruku klizi gomila nenaplaćenog poreza. Gomila izgrađenih nekretnina ostala je neprodana, na njih nije naplaćen porez, a u konačnici bi lako mogle završiti kao imovina u rukama banaka, ponovno neoporezovane – barem do trenutka kada se uvede porez na nekretnine. No do tog trena Lalovac bi svakako volio ubrati što više poreza na promet istima.

Što god da on javno želio po pitanju nekretnina ipak ne daje na znanje koje bi bile moguće metode revitalizacije tržišta nekretnina. Ruku na srce u ovom trenutku problema na tržištu nekretnina nema. Ono se reduciralo kada je shvatilo da potražnja za nekretninama izostaje. Tako sada mnoge građevinske tvrtke žive u “praznom hodu” računajući na oporavak ekonomije u širem smislu ali su pritom spremne prodati nekretnine u svojem vlasništvu po nikad nižim cijenama i to kako bi pokrile troškove tekućeg poslovanja (održale se na životu). Gomila neprodanih nekretnina prodala bi se kroz vrijeme ali samo u slučaju općeg ekonomskog oporavka. Kompletna ekonomska slika mora se promijeniti kako bi građani ponovno odlučili ulagati u nekretnine. Ideja da ekonomiju treba oporavljati državnom intervencijom u tržište nekretnina, odnosno da je ono samo po sebi ključ izlaska iz krize, je apsurdna te u konačnici šteti izgledima za bilo kakvu stabilizaciju stanja u dogledno vrijeme. Intervencija države u tržište nekretnina može jedino produbiti i produljiti krizu, a građane dodatno osiromašiti.

A kako se čini stvari idu upravo u tom smjeru. Porez na nekretnine osiromašit će građane. Uz trenutnu ponudu nekretnina na tržištu, što Lalovac smatra problematičnim zbog nenaplaćenih poreza, tržište će zasuti dodatan broj nekretnina u vlasništvu građana koji će (zbog života na rubu egzistencije) biti prisiljeni prodati svoju imovinu kako bi izbjegli trošak poreza. Neplaćeni porez država će tretirati kao porezni dug, a to može vrlo lako dovesti do ovrhe nad nekretninom tj. gubitka iste u korist države. Građani na rubu egzistencije prodavat će svoje nekretnine u bescjenje samo da izbjegnu potpuni gubitak vrijednosti svoje imovine. Misli li Lalovac na te građane? Naravno da ne. Oni će biti kolateralna žrtva u njegovom obračunu sa nekim (samo njemu poznatim) “protivnicima sistema” na nekretninskom tržištu.

Uz porez na nekretnine još je jedna stvar koju vidim kao problem u oživljavanju tog tržišta – od 01.siječnja 2015. uvodi se PDV od 25% na građevinsko zemljište kao i na zgrade i zemljišta na kojem se one nalaze prije prvog nastanjenja. Porez na promet nekretnina trenutno iznosi 5%, a promjena je (naravno) uvjetovana EU regulativama. Novi namet dodano narušava već ionako narušenu računicu u građevinskom sektoru, a u svakom slučaju dovest će do toga da će se ubuduće građevinskim zemljištem trgovati manje te graditi manje. Nelikvidnost građevinskih tvrtki ovime je dodatno stimulirana, a građani koji će biti prisiljeni na prodaju svoje imovine (zbog novih poreznih troškova) trpit će još veće gubitke jer dizanje cijene nekretnine kako bi se kompenzirao novi namet nije opcija na tržištu na kojem raste ponuda.

Vrijeme za trgovinu je sada. Zašto? U trenutku kada na snagu nastupe mjere državnog intervencionizma mnogi će očito izgubiti u pokušaju da spase što se spasiti može. Međutim onaj tko danas traži nekretninu mora biti svjestan nadolazećih poreza koji će mu postati stalan trošak na istoj. Istovremeno mnogi kupci su svjesni da će zbog gomile prodavatelja, koje će država nakon uvođenja novih poreza stjerati u kut, imati veći izbor nekretnina i po nižoj cijeni. Stoga je takav kupac sada suzdržan od kupnje. Takvome treba danas ponuditi nešto nižu cijenu kroz koju bi ga se demotiviralo od te špekulacije i zaključiti trgovinu. Smatram da je ovo osobito važno za sve vlasnike nekretnina koji žive na rubu egzistencije i koje će porezi na nekretnine odvesti na prosjački štap. Sada je zadnja prilika da za nekretninu (koje će se pod pritiskom morati riješiti) dobiju zadovoljavajuću cijenu, izbjegnu porezni dug i socijalnu degradaciju.

Svako dobro,
vaš Kapitalac