Oznake

, , ,

Hrvatska bi mogla postati hipotetska “Mala Švicarska”… kada bi njeni građani imali mentalitet Švicaraca!

Na jučerašnjem referendumu o uvođenju minimalne plaće Švicarci su se izjasnili s jasnim – NE!
Njih 77% odbacilo je prijedlog zeleno-socijalističke klike o minimalnoj plaći od 4000 CHF (24000 Kuna!)

Iako bi zakonska mjera utjecala na tek 10% zaposlenih Švicarci su pitanju očito pristupili kritički i zaključili kako bi uvođenjem minimalne plaće radna mjesta tih 10% građana postala ugrožena, a ne zaštićena kako bi, pretpostavljam, zaključili Hrvati u čijoj se kolektivističkoj Hrvatskoj većina mainstream medija odlučila u potpunosti oglušiti na ovu vijest. I to nije bezveze. Vijest se formira prema ukusu čitatelja, a ovakva vijest, o debaklu jedne socijalističke ideje, nije ukusna jednom prosječnom Hrvatu naviklom na maćehinski tretman koji mu obećaje pruža država.

Da se vratim na to kako Švicarska većina percipira pitanje minimalca – Naime postoje određene djelatnosti koje su niskoprofitne ali za čije proizvode ili usluge ipak postoji izvjesna potražnja na tržištu. Istovremeno za obavljanje tih djelatnost postoji izvjesna ponuda radne snage i krug se zatvara. Potpuno je nebitno koje su to djelatnosti i koji su to ljudi koji pristaju raditi za “nisku plaću”. Oni su tu i žive u jednoj od najbogatijih država Svijeta, a govorimo o državi gdje je stopa nezaposlenosti 3,2% i gdje 90% stanovništva uživa neusporedivo bolji standard od velike većine Hrvata.

Osnovna razlika između Hrvatske i Švicarske, po mojem skromnom mišljenju, je u tome koliko su njihovi građani skloni rješavati probleme putem države (realno – prepuštajući ih u ruke političara), a koliko ih rješavati samostalno. Imam osjećaj da Švicarci suočeni s problemom jednostavno zasuču rukave i problem riješe pa se mnogi nikada i ne ispostave kao problemi od “općeg interesa”. Hrvati s druge strane svoje probleme nastoje rješavati smišljanjem novih zakona i dugoročnih strategija pa se stvar u hodu zakomplicira, problem postane još veći, a račun ispostavi na naplatu lakovjernim građanima.

Ako se i ne slažete samnom zar nije čudno već to što njihov glavni sindikalni vođa jedan od tamošnjih sindikalnih vođa (hvala “eye1” na komentaru) nakon objavljenih rezultata referenduma umjesto da krene podizati narod na opću pobunu u ime socijalne pravde s veseljem konstatira kako su Švicarci ovime izglasovali povjerenje u vlastitu ekonomiju? 🙂

svicarska_minimalac
* u prijevodu: 4000 franaka x 13 mjeseci x klasna borba (… kakav idiotluk)

Svako dobro,
vaš Kapitalac