Oznake

, , , , , ,

Mediji su danas krenuli u napad na telekom operatere, kako bi navodno zaštitili pretplatnike od plaćanja viših cijena usluga, da bi time, vjerujem nesvjesno, zauzeli poziciju zagovaratelja nepoštivanja ugovonog odnosa pa čak i samih zakona koji vrijede u ovom nakaradnom zakonskom okviru kakav je izgrađen u RH. Jutarnji u ofenzivi ovdje, a Index ovdje, Večernji ovdje, Dnevnik.hr ovdje… svi redom prenose (dez)informaciju Hine. Nema sumnje, navukli su svoje čitatelje na bijesne reakcije. Vidjet ćemo i sasvim neopravdane.

Dakle, Kapitalac u obrani telekoma u ovom slučaju, a osobito u obrani imovinskih prava i ugovornih odnosa koji su zasnovani na dobrovoljnom odnosu telekoma i pretplatnika. O čemu se radi?

Država, takva kakva jest, pohlepna za novcem poreznih obveznika, odlučila se na novi namet (naknadu za uporabu radiofrekvencijskog spektra te naknadu za uporabu adresa i brojeva) koji neminovno vodi do povećanja troškova poslovanja telekom operaterima. Država je u propagandi koja je uslijedila uvjeravala građane kako se navedeno neće odraziti na povećanje cijene usluga krajnjim korisnicima. Tko je u to povjerovao je u najmanju ruku naivan.

Cijene telekom usluga sasvim sigurno će u izvjesnoj mjeri ići gore. S obzirom na kakvo-takvo postojanje konkurencije na tržištu za očekivati je da će to poskupljenje biti najmanje moguće, jer niža cijena ponovno će po načelima konkurencije privući korisnike k onom operateru koji će biti spreman to poskupljenje minimizirati odnosno ponuditi cijenu nižu od konkurencije, a unatoč trošku koji proizlazi iz novog nameta.

Ono bitno jest da cijene ne idu gore zbog gramzivosti telekom operatera već zbog troška koji proizlazi iz novog nameta, a baš taj namet mogli bismo opisati kao gramzivost države za vašim novcem. Proračun je prazan, sjećate se?

Međutim nema koji čas kako je Hakom izdao stručno mišljenje o najavljenim promjenama cijena korištenja usluga u mobilnim mrežama u kojemu pojašnjava kako novi namet ne može biti opravdanje za više cijene usluga te kako telekom operateri, ukoliko se ipak odluče povisiti svoje cijene, moraju omogućiti pretplatnicima raskid ugovora bez naknade. U tom stručnom mišljenju Hakom kaže da je izmjena ugovora bez suglasnosti pretplatnika moguća tek u tri slučaja. Tri slučaja među koje nova naknada navodno ne spada:

1. posljedica regulatornih obveza koje proizlaze iz ZEK-a,
2. posljedica izmjene poreza na dodanu vrijednost,
3. posljedica izmjene veleprodajnih cijena na koje operator javnih komunikacijskih usluga
nema utjecaja.

E pa stručno mišljenje Hakoma je ništa drugo do li pravno pogrešno! Ali ipak dovoljno da se na njega naivno navuku mediji, a nakon njih vjerujem i gomila gnjevnih pretplatnika. To je bilo dovoljno. Odgovornost skrenuti sa pohlepne države na telekome. Pravilnik kojim je regulirano uvođenje nove naknade donesen je na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama i kao takav odgovara upravo podebljanoj točci 1., a to znači da telekomi ipak imaju zakonsko pravo naplatiti naknadu za raskidanje ugovora pretplatnicima koji bi se zbog poskupljenja usluga odlučili na raskid.

Bilo kako bilo raskid ugovora se ne plaća niti sada. Naknada za raskid, ili penal, plaća se isključivo u slučaju postojanja ugovorne obveze, a takva se uglavnom odnosi na obvezno trajanje pretplatničkog odnosa (12, 24 mjeseca) na koje se pretplatnici odlučuju kako bi po povoljnijim uvjetima kupili kakav mobitel (često i za simboličnu 1 kunu).

Do sada je nadam se postalo jasno gdje se nalazi povreda ugovornog odnosa – država novom mjerom utječe na već zaključene ugovore – pravna retrogradnost je jedan od najjačih demotivatora u poslovanju, te povreda imovinskih prava – država daje mogućnost pretplatnicima da bez naknade (penala) raskinu ugovor odnosno da se izvuku iz ugovorne obveze iako ta obveza proizlazi iz kupnje mobitela po povlaštenoj cijeni, a ne iz cijene telekom usluga na koje je utjecala ova nova naknada!

Ovo je samo još jedan primjer nedorečenosti hrvatskih zakona i koliko se njima lako manipulira ukoliko ste na poziciji. Takvi zakoni imaju samo jedan cilj – stvoriti povoljniji položaj zakonodavcu (vlasti, proračunu), ali kao posljedicu donose mnoge loše stvari za građane, prije svega donose pravnu nesigurnost, mažu oči medijima, a bijes građana okreću u krivom smjeru. Pa ti živi i posluj u takvoj državi!

Svako dobro,
vaš Kapitalac