Oznake

, , , , ,

U Hrvatskoj postoji izvjestan broj općina i gradova koji nemaju prirez poreza na dohodak svojih stanovnika. Od ukupno 128 gradova u 43 grada nema prireza, što je 33,6% od ukupnog broja, dok je kod općina situacija obrnuta odnosno od ukupno 428 njih čak 231 ne prikuplja prirez, što je 54%. Sve stope prireza gradova i općina možete pogledati ovdje.

S obzirom da se porez na dohodak dijeli između gradova, županija i države, pri čemu gradovi (općine) prolaze najbolje jer im pripada preko 56% prikupljenog iznosa, a može biti i više ukoliko grad ima organizirane javne službe (bolnicu, hitnu pomoć, vatrogastvo…), za očekivati je da će smanjenje poreznog opterećenja doprinijeti određenom smanjenju njihovih prihoda.

Dok se malobrojni radnici širom Hrvatske vesele najavljenoj poreznoj reformi zaposleni po lokalnim samoupravama kuju opaki plan. To veselje će za mnoge radnike biti kratkog vijeka. Pojedini gradovi i općine koje dosad nisu prikupljale prirez najavljuju da će započeti s tom praksom. Najglasnija po tom pitanju je Koprivnica. Prema zakonu o financiranju lokalne samouprave koprivničko poglavarstvo može aktivirati prirez do 12%, jer ima manje od 30.000 stanovnika, a ukoliko se pribroje i prigradska naselja tada prirez može biti i 15%. Koliko će točno iznositi prepušteno je na odluku koprivničkim birokratima. U načelu uzet će onoliko koliko im treba da pokrpaju razliku koja će nastati zbog porezne reforme i povrh toga, pretpostavljam, neku sigurnosnu razliku. Zagreb, koji ima poseban status u ovom slučaju i kojemu po zakonu pripada više od drugih gradova, može svojih 18% prireza podići i na 30% ako zatreba. Hmm.

Stanovnicima gradova i općina koje trenutno ne prikupljaju prirez, među kojima su najpoznatiji Koprivnica, Krapina, Ogulin, Samobor, Đurđevac, Glina, Hvar, Krk, Novalja i drugi, predlažem da pričekaju s otvaranjem šampanjca povodom poreznog rasterećenja jer bi im se on mogao vratiti poput bumeranga u obliku prireza.

Vrijedi još napomenuti kako ova situacija otkriva da je dihotomija ljevice i desnice zapravo lažna. Oni su suštinski isti. Barem što se tiče pitanja pljačke građana temeljem koje financiraju svoje političko-ideološke ciljeve. Koprivnička gradonačelnica (SDP) i virovitički župan (HDZ) očito govore istim jezikom.

koprivnica_prirez_luzeri

Svako dobro,
vaš Kapitalac