Oznake

, , , , ,

Crv klasičnog liberalizma polako gricka kroz društvenu supstancu. Osjetimo ga ponekad poput kratkog i sasvim neočekivanog daška svježine, kao nalet ugodnog povjetarca na neki sparan i nepodnošljiv ljetni dan kada nam se odjeća lijepi za znojno tijelo i zbog čega se ne da skinuti sa nas, baš kao ni ova učmala i socijalizmom nadrogirana svakodnevica. Iako je u suštini satirični portal, kojeg, usput rečeno, obožavam stvarno onako iskreno i od srca, News-bar je u jednom od poslijednjih tekstova eksplicitno naveo jedno od najvećih imena klasično liberalne misli – Friedricha Augusta von Hayeka, i tako potvrdio da su tog crvića neki postali svjesni. Pojedinci će slučajno (ili zahvaljujući News Baru) nabasati na zvuk njegovog grickanja, a neki su ga već toliko svjesni, poput progesivističkih ljevičara i njihovih kompanjona iz srodnih kolektivističkih škola, da bi umjesto slušanja iritantnog zvuka njegovog grickanja radije sjedili na wc školjci i trpili muku akutnog proljeva. No mali je neumoljiv. 😉

Na slici na vrhu bloga Hayek vam je ovaj lik desno od Reagana (kojeg spominjem jer je vjerojatno jedini lik kojeg, uz Thatcher, prepoznajete, što također mnogo govori o tome koliko je uopće klasični liberalizam prisutan u našem društvu) a desno od njega vam je Mises, njegov mentor.

Hayek naravno nije bio neoliberal kako sugerira News-bar ali to trenutno i nije važno. Za početak je važno tek to da se u javnosti konačno može čuti ime jednog od nenadmašivih klasično liberalnih intelektualca. O njegovom značaju za razvoj ekonomske i političke teorije kao i teorije prava kratak osvrt napisao je Rothbard u Libertarijanskom forumu 1974. kada je Hayek dobio Nobela na području ekonomije. To će dati poticaja širenju i prihvaćanju ove većini nepoznate i posljedično često krivo interpretirane doktrine. Danas-sutra možda i bude neke koristi od toga. Do tada pustimo crvića da marljivo radi.

F.A.-Hayek-39293-1-402-copy

Svako dobro,
vaš Kapitalac