Oznake

, , , , , ,

Kratak komentar dok iščekujemo finale US Opena u kojem igra Čilić protiv Nishikoria – obojica briljirali u polufinalima.

Dakle do poslijepodne “smo” živjeli u iščekivanju informacije hoće li ili neće nacionalna, javna televizija HRT prenositi ovaj meč. Naime Eurosport, vlasnik prava prijenosa, postavio je visoku cijenu pa se HRT našao pred velikim financijskim problemom s jedne strane i gomilom nestrpljivih gledatelja s druge. A u problemu je jer se ne financira na tršišnim osnovama već kroz posebni porez (tzv. pretplatu) temeljem zakona o HRT-u pa tako njegovo poslovanje u izostanku tržišnih signala pati od neracionalnosti – na štetu gledatelja koje se prisilno oporezuje u njeno ime i za njenu isključivu korist. No dobro.

Na komentar me potaknuo tekst na Indexu u kojem se glorificira uspjeh HRT-a, kažu da se stvar dogovorila nakon mukotrpnih pregovora u koje se osim sportske redakcije uključila, zamislite, i naša diplomacija. Gnjevni pretplatnici HRT-a su tijekom pregovora protestirali i tražili ostavku Brune Kovačevića dok se ovaj preznojavao valjda izvrčući džepove svih redom u HRT-u u potrazi za kešom kojim će platiti prijenos. Novac je očito iščeprkan, a taj fenomenalan uspjeh je opjevan ovdje.

Bilo kako bilo sa znatno manje truda i neizvjesnosti za gledatelja prijenos meča omogućili su brojni sportski TV kanali, među ostalim i sam Eurosport, putem brojnih komercijalnih provajdera (Iskon, MaxTV, Bnet…), ili pak putem Eutelsata (satelitska televizija) na kojem možete stvar pratiti potpuno besplatno. Također za praćenje meča ne morate imati niti TV već je dovoljan internet na kojem možete uloviti jedan od bezbrojnih live streamova, i u ovom slučaju potpuno besplatno.

USA TENNIS US OPEN GRAND SLAM 2014

Svako dobro,
vaš Kapitalac