Oznake

, , , ,

Više od 75% švicarskih glasača na današnjem referendumu izjasnilo se protiv prijedloga “zlatne inicijative”. Ukratko, prijedlog je bio da se švicarski franak (CHF) mora pokriti sa najmanje 20% fizičkog zlata, a švicarsko fizičko zlato čuvati unutar švicarskih granica. Povod inicijativi je dekadentna monetarna politika SNB-a koja je unatrag 3 godine rasprodala polovinu švicarskih zaliha zlata ali i vezanje CHF za EUR koje je dovelo do nikada nepovoljnijeg odnosa tih valuta, na štetu CHF-a, zbog slabljenja samog EUR-a.

Mišljenja sam kako su Švicarci propustili pokazati svijetu zašto je švicarski franak najpoželjnija valuta, te istovremeno i zagorčati život svojim monetarnim vladarima. Tako su (nesvjesno) odlučili dodano oslabiti vlastitu valutu, a svojim monetarnim vladarima tolerirati nezasluženu moć koju uživaju i brane. Zavidan dio zlatnih rezervi (preko 300 tona) Švicarska čuva izvan svojih granica. Daljnje slabljenje valute dovodi do inflacije, što smanjuje mogućnost da se dislocirano zlato u budućnosti vrati u ruke Švicaraca. Inflacija smanjuje kupovnu moć građana, povećava troškove života, slabi valutu i posljedično ekonomiju. Mnogi od ovakvog razvoja događaja jako dobro žive.

Inicijativu je u većini podržala skupinina građana slabijeg imovinskog stanja, odnosno oni s nižim primanjima, što na prvi pogled može izgledati nelogično. No reakcija te skupine je logična. Zašto? …

Jačanjem CHF-a oni postaju manje siromašni. Švicarska je velik uvoznik njemačkih proizvoda te bi u slučaju jačanja CHF-a standard “siromašnih” Švicaraca porastao. S druge strane onima s višim primanjima u interesu je da se slabi franak održi na životu jer im to donosi veći profit u poslovanju (izvoznici, banke…). Lobiranje skupina koje su se protivile ovoj inicijativi, i koje predstavljaju većinu, odlučilo je konačni rezultat. Većina medija otvoreno se svrstala na njihovu stranu, a potpora je došla i od vodećih glava SNB-a. Rezultat se mogao predvidjeti i prije nego li su jutros birališta otvorena.

Logično. Moć i pozicija koju su mnogi stekli zagovarajući i prakticirajući neodrživu monetarnu i ekonomsku politiku nije nešto čega bi se takve njuške lako odrekle. Zamislite, samo zato da bi CHF bio stabilnija i respektabilnija valuta, a građani slabijeg imovinskog stanja postali malo bogatiji, odreći se respektabilne pozicije, raspustiti sinekure, prepustiti se struji liberalnog kapitalizma i riskirati egzistenciju? Nema šanse. Osim toga, da je odlučeno u korist inicijative SNB bi imao pune ruke posla, morao bi nadokupiti zlato da pokrpa rupu u zalihama, a to bi mogao učiniti eventualno rasprodajom postojećih zaliha eura i dolara (to bi devalviralo iste), ali i povratiti zlato uskladišteno u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji. Sve akcije koje bi morale usljediti da je inicijativa prošla SNB-ovi euro-atlantski pandani ne bi dočekali nasmješena lica.

Da ne duljim s ovim komentarom, postoji tu još nekoliko perspektiva pa ako vas zanima preporučam http://snbchf.com/gold/swiss-gold-referendum-latest-news/

Svako dobro,
vaš Kapitalac