Oznake

, , , , , , ,

Dragi čitatelji,

pozivam vas da u komentarima ispod ovog teksta postavljate pitanja vezana za vaše porezne prijave za 2014. godinu. Da, došlo je to doba godine. 🙂

Prošlogodišnji tekst na istu temu privukao je velik broj čitatelja koji su postavili također velik broj pitanja o tome kako pravilno ispuniti poreznu prijavu te o čemu ovisi hoće li ili neće ostvariti povrat poreza. Pitanja su se u većini slučajeva odnosila na osobni odbitak i faktore koje je potrebno upisati u DOH obrazac, odnosno porezne olakšice temeljem invalidnosti ili uzdržavanih članova obitelji i djece, prijave i odjave članova s porezne kartice, prirez, stažiranje za 1600 kuna, te brojna druga.

Ove godine na vaša pitanja u komentarima odgovarat će tim stručnjaka iz tvrtke Opulento d.o.o., specijaliziranog računovodstvenog servisa za tvrtke koje se bave uslugama. Ako ste tvrka koja se bavi uslugama Opulento ima odlična rješenja za vas.

Između pitanja koja postavite u komentarima na kraju sezone ćemo izdvojiti ona najčešća, tipska pitanja i objaviti ih u zasebnom tekstu. Time ćemo otvoriti više prostora za vaše specifične slučajeve u budućnosti.

Molim vas da pitanja koja ćete postaviti budu jednostavna, koncizna i da se odnose na specifičan problem na koji ste naišli prilikom ispunjavanja DOH obrasca. Jer kako god da okrenete DOH obrazac ćete morati uzeti u ruke. Kod ispunjavanja DOH obrasca uvelike vam može pomoći DOH obrazac u Excel formatu kojeg tradicionalno objavljuje Erste banka. Izbjegavajte pitanja tipa “imam li pravo na povrat poreza ako sam prošle godine zaradio 5000 kuna?” Zašto? Temeljem podataka koje vidimo u tom pitanju nije moguće dati precizan odgovor. Odgovor ovisi o tome je li poslodavac u vaše ime uredno izvršio sve obveze, što znači podmirio doprinose i druga davanja iz (i na) plaću. Odgovor ovisi i o brojnim drugim stvarima. Da biste uspješno ispunili svoj DOH obrazac prije svega morate imati svoj IP obrazac kojeg će vam uručiti poslodavac i na kojemu su razrađeni vaši prihodi, iznos uplaćenih doprinosa, poreza i prireza te neto isplata. Uz IP obrazac to mogu biti i druge vrste potvrda o vašim primicima i plaćenim obvezama. Sve ovisi o tome na koji način ste zasnovali svoj radni odnos (npr. to može biti i autorski ugovor…).

Svako dobro i mnogo sreće u ostvarenju prava na povrat poreza! 🙂
Vaš Kapitalac

Dodatak: S obzirom da kraj veljače pada na vikend ove godine moguće je poslati poreznu prijavu zaključno sa 02.03.2015.

opulento