Oznake

, , , , , ,

O ribolovu zaista znam vrlo malo, tek kao dječak sam sa pokojnim stricem, strastvenim ribičem, tu i tamo odlazio na ribolov, uglavnom na stajaću vodu pa pecao babuške ili žabe na krpicu. Kada bih danas odlučio okušati se u ribolovu znam da bih morao nabaviti opremu, mamce, isposlovati sa ženom dan-dva neplaćenog dopusta (i tako svako malo), ali i dozvolu. Maloprije sam sasvim slučajno naletio na video gdje čovjek lovi ribu koristeći se lukom i strijelom:

… da bih netom saznao kako je ta stvar, “pecanje” lukom i strijelom, kod nas zabranjena. Barem što se slatkovodnog ribolova tiče jer tako piše u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu. Vani je loviti ribu lukom i strijelom, navodno, sasvim normalna stvar i meni je normalno da je tako. A normalno mi je i to da je to kod nas nenormalno, a samim time i kažnjivo. Mislim generalno mogu reći da većina stvari koja je vani normalna ovdje nije normalna i obrnuto. Kaj ne?

Ako bi tko od normalnih (prema hrvatskim standardima) imao što reći u obranu zabrane “pecanja” lukom i strijelom ne bih se pretjerano čudio, jer se većina populacije nalazi negdje na granici zagovaranja mekog i tvrdog državnog intervencionizma, no kada bi netko imao što reći u obranu zabrane lova ribe izravno rukom stvarno bih ostao zapanjen – i to mogućnošću da je sav razum već napustio hrvatske granice. Da, već sam čin lova ribe izravno rukom prema zakonu je zabranjen (čl.57. st.8.), a za nevaljalce koji se ogluše na tu zabranu predviđena je kazna od 1.500 do 6.000 kuna (čl.75. st.3). Kako država tretira one koji ribu i ulove, jer ako ste pazili na detalje morali ste uočiti da se kažnjava već i sam pokušaj, nije potpuno jasno ali moguće je da ih se sankcionira po nekom drugom članku istog zakona i po nekoj drugoj tarifi. U krajnjoj liniji nebitno, jer sasvim je normalno kazniti čovjeka koji ulovi ribu golom rukom. Taj dođe nešto kao “nelojalna konkurencija” onima što se nepotrebno zajebavaju loveći ribu štapovima. Ne?

Bilo kako bilo, ako usljed državnog reketarenja u dogledno vrijeme ostaneš gologuz, pa nekako uloviš ribu golim rukama i izbjegneš za to predviđenu kaznu, razmisli o tome isplati li se više pojesti ribu sirovu ili zapaliti vatru na otvorenom.

Bistro,
vaš kapitalac