Oznake

, , ,

Papa Franjo je punokrvni socijalist. I to nije ništa novo, a još manje čudno. Naime živimo u svijetu rastućih kolektivističkih tendencija pa tako mnogi, uključujući i crkvu, traže luku spasa u pomirbi sa progresivističkim političkim elitama koje iz dana u dan, pod velom plemenitih, ljudskih ideala, odnose neku novu, malu pobjedu nad običnim ljudima na čijem znanju, trudu i kapitalu parazitiraju.

Ipak, dosad nisam imao priliku čuti ovako radikalan istup pape Franje u kojem kaže:

“Novac je Đavlov izmet. Kad novac postane idol, zapovijeda čovjekovu izboru, uništava ga i proklinje, pretvara ga u roba. Novac u službi života održiv je samo unutar iskonske i istinske zadruge u kojoj kapital ne zapovijeda ljudima, već ljudi zapovijedaju kapitalu”

Ovo je izrekao ispred 7000 predstavnika talijanske konfederacije zadruga kojima se, čini mi se, želio predstaviti u pomirbenom tonu. S obzirom na tendencije ovo doista izgleda kao racionalna odluka proizašla iz kalkulacije koja kaže da je bolje već sada aktivno raditi na izgradnji odnosa koji će mu sutra omogućiti barem “neutralnu” poziciju (iz koje će moći nastaviti propovijedati što god želi) nego se sada svrstati na stranu malog čovjeka pa sutra zajedno s njim završiti u nemilosti.

Tko poput pape smatra da je novac “đavlov izmet” (devil’s dung) preporučam mu da pročita tekst “Je li novac korijen zla?” te pokuša shvatiti u kakvoj groznoj zabludi živi i kome to zapravo odgovara.

Svako dobro,
vaš Kapitalac